Δευτέρα τη λέμε και τη θεωρούμε πρώτη μέρα της εβδομάδας.
Καλή βδομάδα λοιπόν!
Χθες ήταν η ημέρα της Γυναίκας, μα και μέρα δράσης για μερικούς πιστούς της Καλημέρας και γι αυτούς που ανταποκρίνονται σε "διαδραστικές προσκλήσεις".
Σ' αυτούς που δεν ζητούν αφορμή, όπως κάποιο μπορεί να ισχυρίζονται, ν' αφήσουν Κυριακάτικα την οικογενειακή τους εστία, μα σ' αυτούς που πιστεύουν πως κάθε άνθρωπος είναι ένα νησί.
Μόνος γεννιέται, μόνος πεθαίνει.
Που όμως αν δεν φτιάξει γέφυρες να συνδέσει το νησί του με τα άλλα, θα πεθάνει σύντομα από ψυχική ασιτία.
Σε αυτούς που, συνιστούν γέφυρες και βάρκες, συχνότατες επισκέψεις στα διπλανά νησιά, εξερευνήσεις και σαφάρι στα πιο εξωτικά, σε αυτούς που παροτρύνουν να μη φοβόμαστε τα λιοντάρια, γιατί και αυτά μας φοβούνται, σε αυτούς που πιστεύουν πως τα νησιά που απαιτούν διόδια και βίζες καταλήγουν να βουλιάξουν στη μιζέρια τους.
Λόγια της Διβάνη είναι αυτά και τα δανείζομαι γιατί τα συμμερίζομαι.
Λένα Διβάνη, γνωστή συγγραφέας, καθηγήτρια ιστορίας, γυναίκα.
Δεν ξέρω αν γιόρταζε χθες και δεν είναι και το ζητούμενο.
Αυτές οι μέρες που αποδοκιμάζονται από πολλούς, δεν είναι για ανταλλαγές ευχών και δώρων.
Είναι μέρες για να ξαναδούμε τις όποιες αδικίες, ανισότητες, παραγνωρίσεις, στερεότυπα, διαφορές και γενικώς τα κακώς ισχύοντα, και, να τα επανορθώσουμε, διορθώσουμε, αναγνωρίσουμε, αναθεωρήσουμε, αποκηρύξουμε.
Καθ' όλη την πορεία της ανθρωπότητας υπάρχουν γυναίκες πρωτοπόρες που ξεχώρισαν παρ όλες τις αντιξοότητες.
Ίσως γιατί όπως λέει και η Διβάνη, οι γυναίκες και γενικά οι πιο περιθωριοποιημένες κοινωνικά ομάδες, περνάνε πιο ζόρικα, αλλά (ειδικά αν είσαι δημιουργικός) αυτό το ζόρι σού δίνει μια λοξή ματιά.
Αυτό είναι η προίκα σου.
Προικισμένες λοιπόν, λέω εγώ, με βαριά φορτία, που αντί να μας λυγίσουν με το βάρος τους μας πεισμώνουν και μας ωθούν σε εξερευνήσεις και κατακτήσεις αχαρτογράφητων νησιών, ακόμη και ηπείρων.
Και αν υπάρχουν χαμένες Ατλαντίδες, είμαι σίγουρη πως δεν ευθύνονται γυναίκες γι αυτό!
δυό πλευρές
Πριν από 9 ώρες
17 σχόλια:
καλημέρα και καλή εβδομάδα
κατά την γνώμη μου η προσφορά της γυναίκας είναι τόσο πολυσχιδής που γιορτάζει 365 μέρες τον χρόνο. Πρέπει να έχει κάνει τόσο λάθος στις επιλογές της και να ήταν τόσο ...απρόσεκτη ώστε να έχει πέσει έξω. Ευρύτηατ πνεύματος χρειάζεται και αποκόλληση από τις ιδιαιτερότητές της, που καμιά φορά την καταντούν δυσώνυμη.
Οσο για τα νησιά , προτιμώ τα Φέρρυ-μποτ αλλά και τα συρματοπλέγματα, όταν οι χαριτόβρυτοι επισκέπτες(μη έχοντας μέτρο) καταντούν εισβολείς. Θα έλεγα ότι είναι χρήσιμο να κυκλοφορούν και τίποτα καρχαρίες ανάμεσα στα νησιά, οι οποίοι καθιστούν απαγορευτικά τα υπερβολικά ξανοίγματα στα βαθειά.
Συγνώμην αλλά ξέχασα κάποιο πολύ σπουδαίο όργανο που πολλοί έχουν την σοφία να χρησιμοποιούν για το καλό αμφοτέρων των.....συμβαλλομένων. ΤΟ ΚΟΣΚΙΝΟ και μάλιστα όχι ένα αλλά διάφορα, διαφόρων μεγεθών (οι τρύπες όχι η διάμετρος) αν πάει κατεθείαν στην πολύ μικρή τρύπα κινδυνεύει να μείνει νηστικός. Κατά το πάπλωμα και το άπλωμα. Κάτι ξέρω από κόσκινα.
μμμ... εγώ γιορτάζω την ημέρα του φαγητού...κάθε μέρα... αυτή την γιορτή της γυναίκας την έχω ξεπεράσει χρόνια τώρα..(από τα 2 μου :)
(το 'χω στο αίμα μου τελικά να ισοπεδώνω όλες τις σοβαρές κουβέντες..)
Αστερίωνα,
είπαμε να μιλάμε με μεταφορές, μα εσύ το πήγες και σε συμβολισμους, και οφείλω να ομολογήσω πως δεν μπορώ να σε αποκρυπτογραφήσω.
Μανιτάρι,
εμμέσως πλην σαφώς λες πως είμαι σοβαρή;
Απαιτώ άμεση ικανοποίηση.
Δεν μπορείς κοπέλα μου να μας προσβλήνεις έτσι ανεπανόρθωτα.
ΚΑΛΩΣ ΟΡΙΣΕΣ!!!!!!!!
Oύτε εμένα μου λένε τίποτα οι γιορτές την στιγμή που η βία, η αδικία, η ανεργία είναι ακόμα περισσότερο γένους θηλυκού.
Καλη εβδομάδα!
Κωνσταντινιά 3000 χρόνια (και βάλε) καταπίεσης και καταπάτησης των δικαιωμάτων τους δεν είναι λίγα. Το γνωρίζεις ότι οι γυναίκες στην Ελλάδα ψήφισαν για πρώτη φορά το 1934 σε Δημοτικές εκλογές, χωρίς να έχουν το δικαίωμα να εκλέγονται; Και τους αναγνωρίστηκε το δικαίωμα να εκλέγονται το 1952.
Εμείς οι φαλλοκράτες θεωρούσαμε παρακατιανή την μάνα μας την αδελφή μας τις κόρες μας, τις γυναίκες που όργωσαν την Πίνδο στον πόλεμο του 40.
Τέτοια υποκρισία δεν την έχω ξανασυναντήσει, και δυστυχώς την συναντώ και σήμερα, οποία κατάντια. Μου αρέσει που βλέπω κάποιους γνωστούς να το παίζουν αυστηροί και άρχοντες του σπιτιού δημοσίως και να τρώνε παντόφλα στο σπίτι μόλις κλείσουν οι πόρτες.
Η φύση όμως εκδικείται καλή μου Κωνσταντινιά, θεωρούνε κατώτερα όντα τις γυναίκες, οι μισοί και πλέον (αποκαλούμενοι άνδρες) το έχουν γυρίσει εκεί, μέχρι και εγχείρηση κάνουν για να τις μοιάσουν.
Τα έχω ξαναγράψει και κάποιος αναρωτήθηκε μήπως μέσα μου ενυπάρχει και η φύση της γυναίκας. Μπορεί και να υπάρχει δεν γνωρίζω, εκείνο όμως που γνωρίζω είναι ότι είμαι τρελά ερωτευμένος με την γυναίκα και επομένως μάλλον υπερισχύει το αρσενικό. Να είσαι καλά και καλή εβδομάδα. gskastro
Και επειδή ξέχασα κάτι που είχε γραφτεί στην εφημερίδα ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ στις 20.3.1928 στο γράφω τώρα:
«Ορισμένα τινά Ελληνικά θήλεα ζητούν να δοθεί ψήφος εις τα γυναίκας» .
Σχετικώς με το ίδιον τούτο θέμα διαπρεπέστατος επιστήμων είχεν άλλοτε αναπτύξη από του βήματος της Βουλής το επιστημονικώς πασίγνωστον «άλλως τε γεγονός ότι παν θήλυ διατελεί εις ανισόρροπο και έξαλλον πνευματικήν κατάστασιν ωρισμένας ημέρας έκαστου μηνός» .
«Επειδή , εν τούτοις , αι ημέραι αύται , δεν συμπίπτουν ως προς όλα τα θήλεα , είναι αδύνατον να ευρεθεί ημέρα πνευματικής ισορροπίας και ψυχικής γαλήνης όλων των θηλέων , ώστε την ευτυχή εκείνην ημέραν να ορίζονται αι εκάστοτε εκλογα .
Η γυναικεία συνεπώς ψήφος είναι πράγμα επικίνδυνον , άρα αποκρουστέον .»
Αυτά για τώρα Κωνσταντινιά gskastro
Μα Αδαμαντία,
ακριβώς αυτό! Σε κανένα δε λένε τίποτε αυτές οι γιορτές. Για να ακριβολογούμε οι ημέρες για την βελτίωση κάποιων παγιωμένων καταστάσεων!
Αυτό ήθελα να πω.
Κάστρο,
ξέρεις πως κι ο Αριστοτέλης λέει κάτι παρόμοια για την γυναίκα; Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια!
Ευχαριστούμε ακόμη μια φορά από αυτό εδώ το βήμα, την λατρεία σου για το γυναικείο φύλο.
Πόσο τυχερή θα πρέπει να είναι η γυναίκα σου.
Φαντάζομαι τι τρόπους θα έχεις εφεύρει για να της την αποδεικνύεις!
Κωνσταντινιά
εκεί που αναφέρομαι στις γυναίκες πρέπει να είναι όλα κατανοητά. Οσο από επινοητικότητα δεν τον ξεπερνάει κανένας τον Κάστρο.
Για τα υπόλοιπα θα σου θυμίσω την εποχή του ψυχρού πολέμου, κατά την οποία αναγκάσθηκαν να εγκαταστήσουν το λεγόμενο κόκκινο τηλέφωνο (απευθείας επικοινωνίας των ενδιαφερομένων οπότε πάρα πολλα ζητήματα λυνόντουσαν με απ΄ευθείας τηλεφωνική σύνομιλία. ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΑΝ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΟ ΚΟΣΚΙΝΟ!!!!!
Κατ αρχήν να ευχαριστήσω τον κύριο gskastro για το κείμενο του 1928 που παραθέτει,απολαυστικότατο,με τήν κατάπτυστη, ψευδή και επιστημονικά αστήρικτη θέση:
«άλλως τε γεγονός ότι παν θήλυ διατελεί εις ανισόρροπο και έξαλλον πνευματικήν κατάστασιν ωρισμένας ημέρας έκαστου μηνός» .
Διαφωνώ κι εξίσταμαι,λάθος:
τις περισσότερες μέρες του μήνα είναι έτσι!
...άκου ωρισμένας
Αστερίωνα,
έτσι πες με ντε!!
Για το σπασμένο τηλέφωνο τι γνωρίζεις;
Κώστα,καλά την είχα ανθιστεί εγώ
πως πίσω από το μάτι αυτό το γλαρό
κρύβεται βλέμμα διεισδυτικό!
Ω! Τέκνον Βρούτε κι εσύ
και μέγα ψυχαναλητή
το λόγο σου δεν θ' αρνηθώ
τον άρτο σου για να ξαναγευθώ!
Κωνσταντινιά
για το σπασμένο τηλέφωνο είναι περίπου, σαν το παιχνίδι που παίζαμε μικροί. Το κόκκινο τηλέφωνο είναι απ' ευθείας συννενόηση.
Το κόσξινο είναι κ΄λατι που ή ενεργοποιεί το κόκκινο τηλέφωνο ή το αποκλείει.
και άρτον και θεάματα
όπως επιθυμείς
με κανα δυό κεράσματα
ίσως με λυπηθείς
Kostaslogh
πολύ σωστή η άποψη που διατύπωσες και απορώ πως δεν βρήκες τον μπελά σου ακόμα.
Δημοσίευση σχολίου