Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

Ιατροδικαστική Οικολογία: Ο επόμενος μάρτυρας παρακαλώ! Ένα έντομο;


Χθες, τη Δευτέρα, την πρώτη μέρα της εβδομάδας, αν έμενα στην Αθήνα, θα πήγαινα στο Ίδρυμα Ευγενίδου, γνωστότερο ως Πλανητάριο, ν' ακούσω μιαν ομιλία με θέμα: "ΕΜΕΙΣ, Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΜΑΣ, ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΥΡΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ".
Παρότρυνση για να την ακούσουμε οι ερωτήσεις: "Το ξέρετε πως ο εγκέφαλος αλλάζει; Θα θέλατε να μάθετε τι ακριβώς κάνει και πώς δομείται;"
Οι ερευνητές του Ιδρύματος Αντ. Γαβαλάς και Ειρ. Σκαλιόρα και η λέκτορας Χρ. Δάλλα οι οποίοι ανέλαβαν να συστήσουν με κατανοητό τρόπο τα μυστικά του εγκεφάλου, ήταν προσκεκλημένοι στο " Έχει Γούστο".

Μέσα στα πολλά που είπαν ανέφεραν πως το μυαλό μας διψάει να γνωρίζει καινούρια πράγματα, μπορεί μάλιστα και να τα αφομοιώνει, ασχέτως ηλικίας.

Έτσι και γω, καταρρίπτοντας τις ενστάστεις μου, τι δουλειά έχεις εσύ τώρα στα γεράματα ν' ακούς, άκουσον- άκουσον, για Ιατροδικαστική Οικολογία, και... κατοικώντας στην Θεσσαλονίκη, αποφάσισα να πάω.

Και όχι μόνο δεν το μετάνοιωσα, μα για λίγο έγινα πρωταγωνίστρια στα σήριαλ τύπου CSI, μου λύθηκε επιτέλους η απορία: γιατί υπάρχουν οι μύγες πατέρα;, να δω νέες ιατρικές ανακαλύψεις, να θαυμάσω ανθρώπους που παθιάζονται με την δουλειά τους, ανθρώπους που επιζητούν με αγωνία τις νέες γνώσεις για τις έρευνές τους και να διαπιστώσω για ακόμη μια φορά, πόσο πίσω είναι η Ελλάδα σε διάφορους τομείς.
Όχι μόνο από έλλειψη κονδυλίων, κάτι δικαιολογημένο, αλλά κυρίως από έλλειψη συντονισμού, οργάνωσης, συνεργασίας.


Τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τη χρήση της οικολογίας στην ιατροδικαστική, καθώς και τη σπουδαιότητα των εφαρμογών της στους διάφορους τομείς της κοινωνίας μας,την ανέπτυξε η Δρ. Σμαράγδα Σωτηράκη, Κτηνίατρος Παρασιτολόγος, Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών Θεσσαλονίκης του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικών Ερευνών (ΕΘΙΑΓΕ)



12 σχόλια:

καλημέρα είπε...

Ααα, δεν παίζεσαι!
Σε παραδέχομαι, τέρμα και τελείωσε, α, ρε Μιχάλη τι γυναίκα έχεις!

Υ.Γ. Την Κυριακή, ναι, ναι, μετά το ξενύχτι στον Καζαντζή θα ξαναπάμε με τη Σαββίνα στους κήπους του πασά, θα μαγειρέψω σνιτσελάκια (τα λατρεύει η Σαββίνα), όσοι πιστοί...

asterion είπε...

Περιμένω να φωτισθούμε έστω και πολύ περιληπτικά και με δικά σου λόγια. Οπως τα κατάλαβες. Θα είναι χρήσιμο για όλους μας.
Οσο για τους κήπους του Πασά εκτός από κήποι είναι και τόπος θετικής ενέργειας(δύναμης). Φροντίστε να πάτε κάποια στιγμή στις 21/03/09 που ο τόπος πέρνει την μέγιστη τιμή του για να φορρτίσουν οι μπαταρίες σας

Κωνσταντινιά είπε...

Αναστασία,

μόλις γύρισα από την έκθεση νερό-ρεύματα στο μουσείο φωτογραφίας στο λιμάνι. Για να με παραδεχθείς περισσότερο, το λέω. Εννοείται ότι ήπιαμε μετά και το καφεδάκι μας, 7 γυναίκες παρακαλώ, συμβολικό νούμερο!

Υ.Γ. Για το Σάββατο κάτσε να ρωτήσω το Μιχάλη, ξέρεις πως πρέπει πρώτα να εγκρίνει. Μη γελας σε βλέπω.

Κωνσταντινιά είπε...

Αστερίωνα,

θα σου αντιγράψω την πρόσκληση:

"Οι περισσότεροι από μας γνωρίζουμε τη χρήση του DNA στην ιατροδικαστική ως διαγνωστικό εργαλείο. Στ’ αλήθεια όμως, πόσοι έχουμε ακούσει ό,τι τα έντομα μπορούν να βοηθήσουν στη διαλεύκανση εγκληματικών υποθέσεων; Γνωρίζετε ότι πολλά στοιχεία από τον τόπο του εγκλήματος μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αποδείξεις που βοηθούν την αστυνομία στη διαλεύκανση εγκλημάτων; Η ανάλυση από τα χώματα, τα φυτά, και τα έντομα στα πτώματα και στις σκηνές του εγκλήματος είναι ουσιαστική για την πορεία των ερευνών για τα διαπραχθέντα εγκλήματα. Τέτοια στοιχεία μπορούν να παρέχουν πληθώρα πληροφοριών σχετικά με το χρόνο και τον τρόπο του θανάτου, καθώς και τη θέση του πτώματος και τις μεταθανάτιες μετακινήσεις του. Οι πληροφορίες που λαμβάνονται από την συγκεκριμένη έρευνα μπορούν να αποκλείσουν ή να συνδέσουν τους υπόπτους με τον τόπο του εγκλήματος".

Νομίζω πως δεν θα τα έλεγα καλύτερα.

Όσο για την εαρινή ισημερία θα είμαι, εκτός απροόπτου, στα Γιάννενα. Εκεί πιάνει;

Sophia Kollia είπε...

Καλημέρα και ότι μαθαίνει ο άνθρωπος καλό είναι!
Για πες και πιο πολλά από αυτά που έμαθες!

Adamantia είπε...

Oμολογώ ότι δεν κατάλαβα την σχέση της οικολογίας με την ιατροδικαστική παρά μόνο αφού διάβασα την απάντηση σου στον Αστερίωνα. Τι μαθαίνει κανείς. Στα Γιάννενα πιάνει, στο λέω σίγουρα.
Φιλιά

asterion είπε...

Καλημέρα Κωνσταντινιά
Από τον Βορρά στο Νότο και από την Ανατολή στην Δύση. Καλό κουράγιο στα 50 χιλιόμετρα μετά τα Γρεβενά.
Ναί ισχύει και εκεί αν πάτε στην Δωδώνη, είναι ισχυρότατος τόπος δύναμης.

manetarius είπε...

...κι ενώ ήμουν έτοιμη να σχολιάσω σοβαρά...πήρε το μάτι μου το σχόλιο της Αναστασίας!!

Έτσι και μαζευτείτε πάλι και δεν στείλετε μεζέ...ουέ κι αλοίμονο σας..

Κατα τα άλλα...δεν κατάλαβα λέξη από το ποστ... άμα δε μιλάς για φαγητό.. δεν δουλευει το ρημάδι! Το δικό μου μυαλουδάκι, διψάει να μάθει καινούριες συνταγές με...σλουρρρπ...σνιτσελάκια..!

Κωνσταντινιά είπε...

Σοφία,


τι να σου πω τώρα! Λίγο δύσκολο να εξηγήσω χρόνιες επιστημονικές έρευνες. Το ρεζουμέ είναι πως τώρα ξέρω να καλύπτω τα ίχνη μου όταν ξεπαστρεύω ενοχλητικούς.

Κωνσταντινιά είπε...

Αδαμαντία,

η απάντηση στη Σοφία θα τα ξεκαθαρίσει καλύτερα!

Χαμογελαστά φιλιά!Κι ευχαριστώ για την πληροφορία.

Κωνσταντινιά είπε...

Αστερίωνα,


μου φαίνεται δόθηκε το κομμάτι προς κυκλοφορία. Αν πάλι κάνω λάθος ευχαριστώ για τις πληροφορίες.

Κωνσταντινιά είπε...

Αμανίτα,


το μυαλό σου πάντα με ξαφνιάζει, αυτό έχω μόνο να σου πω.
Επίσης να σου πω πως εγκυρότατες πηγές λένε ότι η Αναστασία μαγειρεύει υπέροχα, και να μη ξεχάσω να σου πω πως βάζω στον καταψύκτη λιχουδιές και τελικά πότε θα σας δούμε;