Επιστήμονες εξειδικευμένοι στη μελέτη της λειτουργίας της μάθησης επισημαίνουν ότι το όνειρο μας βοηθάει να εμπεδώσουμε αυτά που μάθαμε κατά τη διάρκεια της ημέρας και να διατηρήσουμε έτσι στη μνήμη μας γεγονότα και λύσεις προβλημάτων για χρόνια.
Άλλοι πάλι υποστηρίζουν πως τα όνειρα δραστηριοποιούν εγκεφαλικά κύτταρα σε συνδυασμούς και διαδοχές που είναι αδύνατες κατά την εγρήγορση, ασκώντας έτσι στον εγκέφαλο την ευελιξία της σκέψης και της συμπεριφοράς.
Έτσι λοιπόν, το όνειρο ως συμβάν κι ως περιεχόμενο εξηγήθηκε ποικιλοτρόπως.
Στην Ιλιάδα και στην Οδύσσεια ο Όμηρος χρησιμοποιεί το όνειρο ως θεόσταλτο μήνυμα ή ως μέσο επικοινωνίας των ανθρώπων με τους θεούς.
Αργότερα οι Έλληνες πήγαιναν στους ναούς του Απόλλωνα ή στα Ασκληπιεία, όπου, ύστερα από ειδική τελετουργία αφήνονταν να ονειρευτούν το τρόπο της θεραπείας τους, τον οποίο ειδικοί μάντεις-ιερείς ερμήνευαν το επόμενο πρωί.
Στη φιλοσοφία του Πλάτωνα βρίσκουμε αντιστοιχίες με ορισμένες βασικές έννοιες της ψυχανάλυσης του Φρόυντ. Σύμφωνα με τη θεωρία του Πλάτωνα (Πολιτεία) στο όνειρο ικανοποιούνται εικονικώς παράνομες επιθυμίες.
Αντιστοίχως, η θεωρία του Φρόυντ, που 24 αιώνες αργότερα θεμελιώθηκε πάνω σε κλινικές παρατηρήσεις επί νευρωτικών ασθενών, υποστηρίζει ότι το όνειρο έχει ψυχολογική σημασία και νόημα και ότι είναι η βασιλική οδός που οδηγεί στον ασυνείδητο κόσμο των καταπιεσμένων από την ηθική συνείδηση πόθων.
πηγή:περιοδικό"ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ & ΤΕΧΝΕΣ"
δυό πλευρές
Πριν από 10 ώρες
5 σχόλια:
Kαλημέρα Κωνσταντινιά μου!
Όνειρο η ανάρτησή σου.
Νά λοιπόν θέμα συζήτησης.
Φιλιοά καλημέρας.
Έχω πολύ καιρό να δω όνειρο.. :)
ή μάλλον καλύτερα να ξυπνήσω και να θυμηθώ ότι είδα κάποιο όνειρο.. :)
Βαγγέλη,
αν και ποτέ δε μας έλειψαν τα θέματα, δε θα πω όχι στ "όνειρό"σου.
Τα λέμε λοιπόν!
Καλλιτέχνιδα,
αυτό, που δε θυμάσαι τα όνειρά σου, έχει κατα τους ειδήμονες δυο εξηγήσεις.
Είτε ότι έχεις τόσα απωθημένα που δε τολμούν ούτε "μεταμφιεσμένα"-άντε είμαστε και στην επικαιρότητα- να εμφανιστούν, είτε ότι δεν έχεις σοβαρά απωθημένα.
Διαλέεις και παίρνεις.
Πάντως από το λίγο που σε ξέρω σε συγκαταλέγω στη δεύτερη κατηγορία.
Φιλιά!!!
Δημοσίευση σχολίου