Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

ΕΥΡΩ ή ΓΙΑΤΡΟ??

Οι απόψεις στο ενδιαφέρον αυτό φόρουμ του BBC έχουν πληθύνει και σήμερα θα παραθέσουμε ακόμη μερικές από αυτές, κυρίως τις πιο αρνητικές.

ΑΓΓΛΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ με το ψευδώνυμο «Ι need a holiday», δηλαδή «Χρειάζομαι διακοπές»: Εφόσον δεν χρησιμοποιούνται χρήματα των Βρετανών φορολογουμένων, δεν μου καίγεται καρφί τι θα συμβεί στην Ελλάδα ή με το ευρώ.

ΤΖΟ ΜΑΪΚΛ, Λονδίνο: Πηγαινοέρχομαι μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου πολύ τακτικά τα τελευταία 6 χρόνια και σας εγγυώμαι ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ. (Οι Ελληνες) δεν υπακούουν σε κανένα νόμο και το «μαύρο χρήμα» είναι βασιλιάς στην Ελλάδα. Μπαίνεις σ' ένα κατάστημα, εστιατόριο ή και κομμωτήριο. Ολοι καπνίζουν και η αστυνομία περνάει απ' έξω τραγουδώνας χαρούμενα. Συναντάς πλούσιους ανθρώπους, όπως τραγουδιστές, γιατρούς κ.λπ., όλοι ισχυρίζονται ότι τα βγάζουν πέρα δύσκολα όταν είναι να πληρώσουν τους φόρους τους, αλλά ξέρεις πως τα παίρνουν με πλάγιο τρόπο, και μετρητά, από τους απλούς πολίτες. Οι Ελληνες δεν πληρώνουν φόρους.

ΑΝΤΑΜ, Ηνωμένο Βασίλειο: Προτού βοηθήσουμε οποιαδήποτε χώρα, θα πρέπει να απομακρυνθούν από την εξουσία οι ανίκανοι που οδήγησαν τους πολίτες τους σε οικονομική δυσκολία και απέραντο ψυχικό στρες και να παραπεμφθούν μετά σε δίκη. Γιατί να επιδοτούμε τράπεζες, και τώρα ολόκληρες χώρες, όταν εκείνοι που προκάλεσαν την κρίση με την απληστία και ανικανότητά τους παραμένουν ανέγγιχτοι; Αναφέρομαι στην άρχουσα ελίτ, που δεν λογοδοτεί ποτέ σε κανέναν, κλέβει τους πάντες και κάνει αβάσταχτη τη ζωή των καθημερινών ανθρώπων.

ΚΟΓΚΙΤΑ ΤΙΟΥΤ, Βόρεια Αγγλία: Οταν επιβραβεύεις, αντί να τιμωρείς ένα άτακτο παιδί, δεν θα αλλάξει ποτέ την παραβατική συμπεριφορά του.

ΤΖΑΖΜΙΝ, Γαλλία: Θα πάνε χαμένα τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων, εάν με αυτά βοηθήσουν την Ελλάδα να βγει από την κρίση. Πρέπει να της επιβληθούν ακόμα πιο αυστηρά μέτρα.

ΡΟΜΠΕΡΤ ΚΛΟΟΥ, Νόρθγουντ, Αγγλία: Επισκέφθηκα τη νότια Ελλάδα πέρυσι. Ταξίδεψα πολύ. Παρατήρησα πόσο σαθρό ήταν το σύστημα με πιστωτικές κάρτες. Σε βενζινάδικο της επαρχίας δεν τις δέχονταν και αναγκαζόμουν να πληρώνω τοις μετρητοίς. Κατάλαβα, μιλώντας με αρκετό κόσμο, ότι η φιλοδοξία πολλών νέων ανθρώπων είναι να προσληφθούν στο Δημόσιο. Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορούν να απολυθούν και παίρνουν καλές συντάξεις. Η διαφθορά μέσα στην αστυνομία είναι ενδημική, σε τέτοια κλίμακα μάλιστα, όπως μου είπαν φίλοι, που δεν μπορούμε καν να διανοηθούμε εμείς στη Βρετανία. Η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τα όρια που να μπορεί να βοηθηθεί. Δεν σώζεται με τίποτα. Και εμείς δεν πρέπει να το κάνουμε.

Όσο και να μας κακοκαρδίζουν αυτά τα σχόλια, αντιλαμβανόμαστε την αλήθεια τους.

Και παρ όλη την αντίθετη επικρατούσα άποψη, η "βοήθεια" θα έρθει με τη μορφή τριπλής βαριάς επιτήρησης.
Ευρωπαϊκή Ένωση, Κεντρική Τράπεζα και για πρώτη φορά Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

ΠΡΟΚΑΛΕΙ πολλά και εύλογα ερωτήματα η ανάμιξη του Δ.Ν.Τ. με δεδομένο ότι με τις σκληρές παρεμβάσεις του σε χώρες που είχαν οικονομικό πρόβλημα δεν έδωσε λύσεις σωτηρίας αλλά καταστροφής.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ παράδειγμα είναι η περίπτωση της Αργεντινής, με αφορμή την οποία ο Νόαμ Τσόμσκι επεσήμανε «την προσπάθεια απαλλαγής των χωρών από το κυριαρχούμενο από τις ΗΠΑ Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έπειτα από δύο δεκαετίες καταστροφικών επιπτώσεων από την εφαρμογή των κανόνων του». Οχι μόνον η Αργεντινή αλλά και όλες οι χώρες της Λατινικής Αμερικής αγωνίζονται συλλογικά να απαλλαγούν από την «τεχνογνωσία» του Δ.Ν.Τ.

Ισχυρίζεται όμως ο Γεώργιος Παπανδρέου, ότι η στήριξη που χρειαζόμαστε είναι ψυχολογική και πολιτική και ουχί οικονομική, κάτι που με βάζει σε σκέψεις.


Υ.Γ. Ευχαριστώ τα κορίτσια της Καλημεροπαρέας για τα καλά και ενθαρρυντικά τους λόγια.

10 σχόλια:

Γιώργος Κ. είπε...

Οι "παλιοεγγλέζοι" ποτέ δεν είχαν, δεν έχουν,δεν θα έχουν έναν καλό λόγο για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Ο "αποικιοκρατισμός" που τους διακατέχει δεν θα τους αφήσει ποτέ να μας δουν ως ισσότιμους (ίσως επειδή δεν μπορέσαν από την εποχή του Καποδίστρια, να μας "βάλουν χέρι", να μην θυμηθώ και την περίπτωση της κατοχής της Κύπρου από τους Αγγλους...)
Ας μείνουν στο "καβούκι" τους, με την Λίρα τους, και με την "αιώνια" υποστήριξη", τωμ ξαδέλφων τους Αμερικανών, και ας κοιτάξουν τι θα ήταν τώρα χωρίς αυτούς, και να μας αφήσουν με τους πιο "καθαρόαιμους" Ευρωπαίους να τα βρούμε και να τα βολέψουμε....(καλά κάνουμε και δεν έχουμε πάρει απο αυτούς κανένα εξοπλιστικό σύστημα,....πονάει... αλλά τα αισθήματα είναι αμοιβαία...)
Ελπίδα στο όνειρο της βελτίωσης του κράτους τους, μπορεί να έχουν όλοι...(ακόμα και οι Ινδοί, γιατί όχι εμείς;)
Η κακία θα τους μείνει...

Roadartist είπε...

Σιγά μη μας κακοκαρδίσουν κιόλας βρε Κωνσταντινιά ... χίλια δίκια έχουν..

Τα έχουμε κάνει..σ@@τ@..
Στεναχωριέμαι.. πολύ δύσκολα τα πράγματα..και δυστυχώς έχουνε δίκιο δε σωνόμαστε.. με τίποτα.. τα χειρότερα έρχονται.. :(

Κωνσταντινιά είπε...

giorgossevi,

κοιτάξτε, δεν είναι ακριβώς έτσι.
Την προηγούμενη μέρα στην ίδια στήλη της Ελευθεροτυπίας υπήρχαν οι καλές τους κουβέντες.
Το λυπηρό για μένα είναι που δίνουμε δικαίωμα σε αυτούς τους "αποικιοκράτες" να λένε αυτά που λένε και που δυστυχώς κρύβουν αλήθειες.
Αν εξαιρέσεις το -πταίσμα για μας- που το βενζινάδικο δεν είχε μηχανάκι για κάρτες, τα υπόλοιπα μπορείς να τα αμφισβητήσεις;
Και ως γνωστό η Ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία, εκτός αν είναι η πεθερά σου.

τα φιλιά μου!!

Κωνσταντινιά είπε...

roadartist,

φύσει αισιόδοξο άτομο, δεν θέλω να πιστέψω πως δεν θα τα καταφέρουμε.
Έχουμε περάσει κι άλλες κρίσεις στο παρελθόν.
Από υποτίμηση της δραχμής σε υποτίμηση πηγαίναμε, οι τιμές άλλαζαν κάθε μέρα στα σούπερ μάρκετ κι ο πληθωρισμός στα ύψη.
Πολλές φορές η κρίση οξύνει τη κριτική ικανότητα και τη λογική.

Καλά κούλουμα όπως τα λέτε!!

Γιώργος Κ. είπε...

Δεν διαφωνώ με τα σχόλια των "συμπαθών" Αγγλοσαξόνων, αλλά θεωρώ ότι η κουλτούρα ενός λαού, δεν πιστοποιείται με την παραδοχή ή όχι της αλήθειας αλλά και από τον τρόπο παρουσίασής της. Δεν είπα ότι έχουν άδικο, άλλα όχι και κριτική από τους Εγγλέζους, που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι ο εαυτός τους, η αποτυχία του ΕΥΡΩ, και τα αισθήματά τους για την Ευρώπη δεν είναι και τα καλύτερα. Διαχρονικά προτιμούν τους Αμερικανούς παρά τους Ευρωπαίους, και δεν νομίζω να αμφισβητούμε ότι είναι ο "δούρειος ίππος" των αμερικανών, για την σε βάθος "αποτυχία" της Ευρωπαϊκής οικονομικής Ένωσης!
Εξ' άλλου ιστορικά δεν θυμάμαι ποτέ τους Εγγλέζους να μας "συμπάθησαν" και ποτέ ….!
Και στο κάτω- κάτω τι "ζόρι" τραβάνε οι Εγγλέζοι, αφού δεν είναι στη "ζώνη του ευρώ", και καλά θα κάνουν να μην μπουν ποτέ...
Στο χέρι μας είναι να τους αποδείξουμε όλους, ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, όπως πάλι οι "φίλοι" οι Εγγλέζοι αμφισβητούσαν (πρωτοστατούσαν μάλιστα), ότι δεν θα τα καταφέρουμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 !!!

roadartist είπε...

Aξίζει να το διαβάσεις.
http://rubordolorcalor.blogspot.com/2010/02/athens-voice.html
Καλή Κυριακή!

Κωνσταντινιά είπε...

giorgossevi,

και άδικο να έχουν οι Εγγλέζοι, όπως και ο οποιοσδήποτε, δεν μπορούμε να τους αφαιρέσουμε το δικαίωμα να κρίνουν.
Και ναι, συμφωνώ στο χέρι μας είναι να αποδείξουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Ίσως και αυτό να με πονάει περισσότερο, το ότι ενώ έχουμε ικανότητες για πολλά, αναλώνουμε την ευφυΐα μας σε κομπίνες και ψιλοοαπάτες, αντί να την αξιοποιήσουμε στην υψηλή τεχνολογία και στη πληροφορική.
καλη σαρακοστή!

Κωνσταντινιά είπε...

Roadartist,
ναι, άξιζε να το διαβάσω, ευχαριστώ!

Υ.Γ.Θα πούμε εκτενέστερα στο μειλ, όταν ευκαιρήσω.

Το blog της Θεσσαλονικιας. είπε...

Ασχετο ...Τι συμπτωση..το δικο μου blog λεγεται koybentoyles.Καλη Σαρακοστη ...

Κωνσταντινιά είπε...

Βραδινές Κουβεντούλες,

να που έχουμε κάτι σχετικό.
Συμπτωματικά είμαστε και στην ίδια πόλη.Στη πορεία μπορεί να βρούμε και άλλα κοινά.

Καλή Σαρακοστή!