Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΣΙΚΝΑ

Τσικνοπέμπτη σήμερα, νωρίς φέτος οι απόκριες, αν δεν έβλεπα το νομάρχη εν μέσω αποκριάτικων εκδηλώσεων ούτε που θα ήξερα τι περίοδο διανύουμε.
Αλήθεια τι περίοδο διανύουμε;
Δύσκολο ν' απαντήσεις λιγόλογα.
Γι αυτό και όταν ακούω τις ρήσεις:
"Πιάσαμε πάτο.
Χρεοκοπήσαμε.
Καταστραφήκαμε.
Οι αγρότες είναι χαραμοφάηδες.
Οι μετανάστες είναι εγκληματίες.
Οι γιατροί φακελώνονται.
Οι εργοδότες είναι εκμεταλλευτές.
Οι υδραυλικοί υπερχρεώνουν", μαζεύομαι.
Καθίστε ρε παιδια, δεν είναι όλα άσπρο-μαύρο.
Ξέρεις πόσες αποχρώσεις έχει το γκρι;
Σε πόσες γκάμες συνδυάζονται τα χρώματα;
Οι υπεραπλουστεύσεις όμως είναι βολικές.
Εύκολα ξεμπερδεύεις.
Δεν χρειάζεται να βάλεις το μυαλό να δουλέψει.
Και όταν το βάζουν κάποιοι που τόχουν ανάγκη, κάποιοι έγκλειστοι που οι γνώσεις, η μόρφωση, η πνευματική τους καλλιέργειά είναι ίσως και η μόνη τους διέξοδος από τη φυλακή τους, το ελληνικό κράτος τους το αρνείται.
Αρνείται σε έναν άνθρωπο, άσχετο ποιος είναι αυτός, τα νομικά και ηθικά του δικαιώματα, (αφορούν σε διδακτορική διατριβή) με τον κίνδυνο ακόμη μια φορά να δώσουμε δικαιώματα για να μιλήσουν απαξιωτικά για την Ελλάδα.
Αναλυτικότερα, αρνείται το Υπουργείο Δικαιοσύνης αίτηση στον Γιωτόπουλο, για χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, ο οποίος θα έχει σύνδεση μόνο με το πόρταλ του πανεπιστημίου και θα βρίσκεται εκτός κελιού, σε ειδική αίθουσα.
Την αίτηση συνυπογράφουν καθηγητές - μεταξύ των οποίων και η επιβλέπουσα το Διδακτορικό- και η Διευθύντρια του Τμήματος του Γαλλικού Πανεπιστημίου και την αποστέλλουν στον Υπουργό Δικαιοσύνης και στον Διευθυντή της φυλακής. Σ' αυτήν υποστηρίζουν το αίτημά και υπογραμμίζουν ότι είναι η πρώτη φορά που ένας φυλακισμένος συνεχίζει τις σπουδές στα Μαθηματικά σε τόσο ψηλό επίπεδο και ότι είναι σημαντικό για τη Δημοκρατία και για την αντιμετώπιση των φυλακισμένων στην Ευρώπη να του επιτραπεί να προσφέρει στη συλλογική Επιστημονική Ερευνα. Η απάντηση έρχεται στις 2-12-09 και είναι πάλι απορριπτική για τους ίδιους λόγους! Αυτή τη φορά απ' τους αρμόδιους του Υπουργείου Δικαιοσύνης, υποτίθεται σήμερα εκσυγχρονιστές και προοδευτικούς!
Και μια και μιλάμε για εκσυγχρονισμό και πνευματικές εργασίες, θρηνήσαμε αρκετές απώλειες αυτές τις μέρες, ανθρώπων της λογοτεχνίας και της διανόησης.
Χάουαρντ Ζιν, η Αναστασία είχε γράψει γι αυτόν και για το καταπληκτικό του βιβλίο " Η Ιστορία του Λαού Των Ηνωμένων Πολιτειών", Σάλιντζερ, με το αριστούργημα "ο Φύλακας στη Σίκαλη" και σήμερα με το μέγα στοχαστή και αγωνιστή Αξελό Κώστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: