Κυριακή 30 Μαΐου 2010



Χθες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στον άξονα του πεζόδρομου της Δ. Γούναρη από τη θάλασσα ως τη Ροτόντα και τους παράπλευρους χώρους όπως την πλ. Ναυαρίνου, τις οδούς Ζεύξιδος, Ικτίνου, από τις 11 το πρωί έως τις 11 το βράδυ, έλαβαν χώρα, μουσική, θέατρο, χορός, ποίηση, παιχνίδι, φωτογραφία, εικαστικά, εγκαταστάσεις, περφόρμανς, αρχιτεκτονική, προβολές, breakdancers, τσίρκο, κεραμική, οικολογία, προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας, bazaar ρούχων και αντικειμένων, διασώστες, αναπλάσεις, πικνίκ στο γρασίδι και άλλες εκδηλώσεις παραδοσιακής και σύγχρονης δημιουργίας διοργανωμένες από Urban Festival.
Υπήρξαν και δυο ξεναγήσεις προσφορά του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης στο Γαλεριανό Συγκρότημα, μια απο τις οποιες παρακολουθησα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που πηγαίνω σε ξεναγήσεις της ιδιαίτερης πατρίδας μου και μάλιστα το επιδιώκω, γιατί πιστεύω πως έχουμε το συνήθειο να γνωρίζουμε τα αξιοθέατα άλλων πόλεων και χωρών και να παραμελούμε της πόλης και της χώρας που κατοικούμε.
Ξεναγός μας ήταν η κυρία Τριβέλλα Άννα που με εντυπωσίασε όχι μόνο με τις γνώσεις της αλλά και με την εκφορά του λόγου της και την άρθρωσή της αλλά και με το πλούσιο λεξιλόγιό της.
Τόπος συνάντησης η Ροτόντα από όπου ξεκίνησε και η ξενάγηση.


Η Ροτόντα από εξω

από μέσα

από κάτω

και με εστίαση στα ψηφιδωτά της
που είναι προγενέστερα της Ραβένα όπως πληροφορήθηκα χθες.

άποψη της Ροτόντα από την Καμάρα

η ίδια η Αψίδα του Γαλερίου

και τα ανάγλυφα που δεν στεκόμαστε να προσέξουμε

παράδειγμα αγνοούσα τις αναπαραστάσεις των ελεφάντων

και ένας αθώος που κατηγορείται για φθορά μνημείων


και προχωρώντας παρακάτω στην πλατεία Ναβαρίνου,

προς το ανακτορικό συγκρότημα του Γαλερίου, που δεσπόζει στην πλατεία Ναυαρίνου της Θεσσαλονίκης και απέσπασε ένα σημαντικό ευρωπαϊκό βραβείο από τον φορέα Europa Nostra, ο οποίος επιβραβεύει την ποιότητα των εργασιών της συντήρησης και της ανάδειξης μνημείων τα οποία (μνημεία) είναι μέρος της σύγχρονης ζωής.

Είχαν προηγηθεί ο Άγιος Παντελεήμονας, ο Λευκός Πύργος, η Βίλα Μπιάνκα και ο Μύλος.


όπου με την ζωντανή περιγραφή της ξεναγού μας,


φανταστήκαμε το ανάκτορο με τον Γαλέριο, τους αξιωματούχους και αυλικούς του.

Ένα οικοδόμημα της πλατείας που γλίτωσε της αντιπαροχής αξίζει πιστεύω να συμπεριληφθεί σε αυτή την επιμορφωτική βόλτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: