Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Μέσα στα πολλά που γίνονται στη πόλη μας, σε πείσμα των καιρών και αυτών που επιμένουν πως οι τέχνες μαραζώνουν, αξίζει να αναφέρουμε και τις πρωτοβουλίες του νέου (όχι και τόσο πια) διευθυντή του Κ.Θ.Β.Ε.
Ο κύριος Χατζάκης, ανέλαβε τα καθήκοντά του ανακοινώνοντας πολλές καινοτόμες ιδέες που τώρα μία-μία πραγματοποιούνται.
Στη μεγάλη σκηνή της Μονής Λαζαριστών πρότεινε να ανεβαίνουν παραστάσεις από το νεοελληνικό ρεπερτόριο και η μικρή να είναι ένας χώρος για "πειραματισμούς".

Το πρώτο πείραμα " Ο Υμπί Βασιλιάς ",στέφθηκε με τρομερή επιτυχία και μάλιστα -πράγμα σπάνιο- δόθηκε και παράταση.


Τώρα από τις
6 Μαΐου ως τις 17 Ιουνίου το Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών γίνεται ο χώρος έκφρασης αλλά και ο τόπος συνάντησης νεανικών ομάδων και σχημάτων που ασχολούνται με το θέατρο, το χορό, τη μουσική, την τέχνη του δρόμου, το hip hop, τα ακροβατικά, το graffiti, τα εικαστικά, το video art, τη δημιουργική γραφή, τη φωτογραφία, τις καλλιτεχνικές εφαρμογές με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών και οποιαδήποτε άλλη μορφή σύγχρονης έκφρασης και δημιουργίας.
Κατά τη διάρκειά του
Χώρου Δράσης, 28 σχήματα εναλλακτικής έκφρασης και δημιουργίας θα καταθέσουν νέες προτάσεις με φρέσκια ματιά και ρηξικέλευθες ιδέες σε ένα πολύχρωμο φάσμα δράσεων και επιλογών. Ανάμεσά τους ένα πρωτότυπο θεατρικό έργο που γράφτηκε από 2000 sms ακροατών του 9,58 fm της ΕΡΤ 3 που ανεβαίνει από την Πειραματική Σκηνή του ΚΘΒΕ, έξι εκρηκτικές ομάδες streetdance που παρουσιάζουν εντυπωσιακές χορογραφίες εμπνευσμένες από γνωστά θεατρικά έργα, τρεις θεατρικές ομάδες που δραστηριοποιούνται μέσα σε οργανισμούς απεξάρτησης με στόχο την κοινωνική ένταξη, ένα μουσικοθεατρικό δρώμενο με σκηνές απ’ την ζωή των τσιγγάνων Ρομά από τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο «Ελπίδα» από το Δροσερό Ξάνθης αλλά και πολλά αναπάντεχα happenings. Κάθε μέρα μέλη της Φωτογραφικής Λέσχης 'Όψεις' του Δήμου Σταυρούπολης θα αποτυπώνουν με το φακό τους σκηνές από τις παραστάσεις, τις εκδηλώσεις, τις πρόβες και τα παρασκήνια του 'Χώρου Δράσης'.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ


Είδα το θεατρικό έργο του Σαρτρ, "Τα Γρανάζια" από τους: "Αμφιθεατρικοί - Θεατρική Ομάδα ΠΑΜΑΚ", μια αξιόλογη παράσταση, με κάποιες ερμηνείες πολύ δυνατές και ευρηματική σκηνοθεσία. Αν έπαιρναν την πρωτοβουλία να "μαζέψουν" λίγο το κείμενο, πιστεύω πως η παράσταση θα ήταν ακόμη καλύτερη.

Χθες ήθελα να πάω να δω " Τα Σύνορα" από τη θεατρική ομάδα Θεσσαλονίκης του «
Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση» , που το συνιστούσε και η Κλαίρη, αλλά είχαμε κανονίσει να δούμε τον "Βαφτιστικό " του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, ανεβασμένο από την Ορχήστρα του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης.

Τα παιδιά εκτός του ότι έπαιξαν με εκπληκτικό κέφι, αποδείχτηκαν και εξαιρετικά ταλαντούχα, με φωνές όχι μόνο χαρισματικές αλλά και καλλιεργημένες και δουλεμένες. Αντιγράφω ένα κομμάτι από το πρόγραμμα:" Ένα έργο γραμμένο στα 1918, σε μία περίοδο κρίσης του ελληνισμού, ορισμένα από τα αίτια της οποίας αποτυπώνονται στο έργο: παραγοντισμός, αναξιοκρατία, απάτες και πατριδοκαπηλία είναι κάποια από τα θέματα του κωμικού αυτού έργου, που θάβονται συνήθως κάτω από τους νοσταλγικούς ήχους της υπέροχης μουσικής. Στη σημερινή συγκυρία της κρίσης, ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Ευκλείδης, μαζί με τους φοιτητές της ειδίκευσης μονωδίας του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, επιχείρησαν να αναδείξουν τα επίκαιρα στοιχεία του έργου: Έκαναν μια ανάγνωση αντι-νοσταλγική, που τονίζει τα κωμικά στοιχεία του και δίνει νέα φρεσκάδα σε ένα έργο γεμάτο με τους χυμούς της νεότητας."

Την μουσική προετοιμασία, τη διεύθυνση της χορωδίας της ΔΕΗ, καθώς και της χορωδίας και της ορχήστρας του ΤΜΕΤ έχει ο Γιάννης Σγούρας.
Η επιμέλεια της παραγωγής ανήκει στον καθηγητή μονωδίας του ΤΜΕΤ, κ. Σώτο Παπούλκα.

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ευκλείδης
Μουσική διεύθυνση-μουσική προετοιμασία: Γιάννης Σγούρας
Βοηθός σκηνοθέτη: Μέλα Γεροφώτη

Βιβίκα: Μάρια Ντεβιτζάκη
Κική: Μέλα Γεροφώτη
Χαρμίδης: Απόστολος Ζωΐδης
Ζαχαρούλης: Γιάννης Κοντέλλης
Συνταγματάρχης: Αλέξανδρος Ευκλείδης
Μαρτής/Γ' τσιγγάνα: Παναγιώτα Σωφρονιάδου
Κορτάσης: Στέργιος Ίλτσος
Α' τσιγγάνα: Παναγιώτα Ασημάκη
Β' τσιγγάνα: Μαργαρίτα Κεβρεκίδου

Χορωδία της ΔΕΗ
Χορωδία και Ορχήστρα του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης


Δεν υπάρχουν σχόλια: