Δευτέρα 10 Μαΐου 2010



Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη ζωντανή με δράσεις και εκδηλώσεις όχι μόνο ποικίλες αλλά και διαφορετικού ενδιαφέροντος.
Το Σάββατο το απόγευμα, στην Αριστοτέλους έλαβε χώρα μια εκδήλωση εμπνευσμένη από τον τρόπο διαμαρτυρίας στην Αργεντινή.

Επιτόπιο ρεπορτάζ έκανε ο "συνάδελφος" Κώστας ο επονομαζόμενος και Ψύχραιμος.



Σήμερα στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, στις 19.00 έχει:Το καφέ της επιστήμης - 20 χρόνια Hubble
Διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble: 20 χρόνια μοναδικής συνεισφοράς στην εξερεύνηση του Σύμπαντος

Με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, του Βρετανικού Συμβουλίου και του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ συνεχίζεται η πραγματοποίηση των «Καφέ της Επιστήμης» και, όπως πάντα, σας προσκαλούν να απολαύστε τον καφέ σας και να συζητήσετε με τους ειδικούς, επιστημονικά ζητήματα που προκαλούν το ενδιαφέρον μας.
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων λειτουργίας του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Hubble, ο Κώστας Κόκκοτας, καθηγητής Φυσικής ΑΠΘ, καθηγητής Θεωρητικής Αστροφυσικής στο Τίμπινγκεν (Γερμανία) και Adjoint Professor στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Georgia (ΗΠΑ), θα μας παρουσιάσει μία αναδρομή στη συνεισφορά του Hubble, με τα «μάτια» ενός θεωρητικού αστροφυσικού, και θα συζητήσει μαζί μας για τα ανοιχτά προβλήματα που η επόμενη γενιά αστρονομικών οργάνων καλείται να απαντήσει.
Η εξερεύνηση του Σύμπαντος παρουσιάζει μια μοναδική «άνθηση» τα τελευταία 30 χρόνια. Τεράστια τηλεσκόπια νέας τεχνολογίας κατασκευάζονται ή σχεδιάζονται σε διάφορα σημεία του πλανήτη, ενώ περί τις 2 δεκάδες διαστημικά τηλεσκόπια παρατηρούν αδιάλειπτα το σύμπαν. Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble αποτελεί ένα μοναδικό και πρωτοπόρο όργανο μελέτης του ουρανού που κυριάρχησε στην αστρονομία τις δύο τελευταίες 10-ετίες, συλλέγοντας πληροφορίες για τις πιο απόμακρες περιοχές του Σύμπαντος, αλλά και επικεντρώνοντας τις σπάνιες διακριτικές του ικανότητες στα πλέον μυστηριώδη φαινόμενα και σημεία του.
Μετά το τέλος της ομιλίας, θα παρουσιαστεί μία εντυπωσιακή φωτογραφία του Hubble, που απεικονίζει μια περιοχή δημιουργίας νέων αστέρων στο νεφέλωμα της Τρόπιδος και πρωτοδημοσιεύτηκε στις 23 Απριλίου 2010. Πρόκειται για μία επετειακή φωτογραφία διαστάσεων 2,4 ×1,5 μ, που η ESA διέθεσε σε 100 επιστημονικά ιδρύματα σε όλη την Ευρώπη και η οποία θα εκτίθεται στην είσοδο του Πλανηταρίου.


Είσοδος Ελεύθερη


Την Τετάρτη 12 Μαΐου 2010, ώρα:19.00 στο Γερμανικό Ινστιτούτο Γκαίτε:


Ο Tom Chivers συναντά τον
Σάκη Σερέφα και τον
Don Schofield

ο Βρετανός ποιητής Tom Chivers θα επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη, όπου θα πραγματοποιήσει ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής για τους 3ετείς και 4ετείς φοιτητές του Τμήματος Αγγλικής του ΑΠΘ και θα συμμετάσχει σε μια δια-πολιτισμική ποιητική βραδιά με τη συμμετοχή του Έλληνα συγγραφέα/ποιητή Σάκη Σερέφα και του Αμερικανού ποιητή Don Schofield.
Οι τρείς ποιητές θα διαβάσουν αποσπάσματα της δουλειάς τους στα Αγγλικά και τα Ελληνικά, και θα ξεκινήσουν μια συζήτηση με το κοινό σχετικά με την ποιητική πρακτική, όπως αυτή επηρεάζεται και διαμορφώνεται από το αστικό περιβάλλον και την καθημερινή εμπειρία ζωής στις χώρες καταγωγής των τριών λογοτεχνών.




Την Παρασκευή 14/5 στις 7μ.μ., το βιβλιοπωλείο Πρωτοπορία και ο Πολυμέρης σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Η ελεύθερη οικονομία της κλεπτοκρατίας .

Ανταλλαγή απόψεων και ιδεών θα προκαλέσουν οι:
- Γιάννης Πανούσης, Καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
- Κώστας Λογοθέτης, Δικηγόρος, πρ. Εισαγγελέας
- Αθανάσιος Μπελίδης, Δρ. Οικονομικών Επιστημών, Καθηγητής ΤΕΙ
- Στέλιος Κριτσίλης, Οικονομολόγος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων
και ο συγγραφέας

Πρωτοπορία Θεσσαλονίκης, Λ. Νίκης 3, Λιμάνι, 2310 226190



Κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας 10-16 Μαΐου, ένας νέος θεσμός δημιουργείται από τo Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Στόχο έχει να αναδείξει την καινοτομία και την δημιουργικότητα σε μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας και της κοινωνίας.
Κεντρική Εκδήλωση:

Πέμπτη 13 Μαΐου στο Βασιλικό Θέατρο
Θέμα:
Καινοτομίες και Διαδίκτυο: μοχλός ανάπτυξης της πόλης


2 Θεματικές εκδηλώσεις στο Αμφιθέατρο της Αποθήκης Δ στο Λιμάνι
14 Μαΐου 2010
Go Digital

Το Διαδίκτυο ως μοχλός ανάπτυξης του εμπορίου και των επιχειρήσεων
Social Media & blogging: Νέοι τρόποι επικοινωνίας με παρουσιάσεις επιτυχημένων παραδειγμάτων από την Ελλάδα


Το Σαββατοκύριακο θα αφήσουμε εδώ το παλιό μας φωτιστικό....

Το φωτιστικό σου...αλλιώς

Αν ο πολυέλαιος της γιαγιάς σας κάθεται αραχνιασμένος στο πατάρι, αν το φωτιστικό οροφής τρίζει απειλητικά, αν το πορτατίφ στο γραφείο σας αναβοσβήνει εκνευριστικά…
τότε ήρθε η ώρα να τα δείτε αλλιώς!
Η ομάδα beforelight, στο πλαίσιο της δράσης «Η Θεσσαλονίκη αλλιώς» για τον εορτασμό των είκοσι χρόνων του περιοδικού «Παράλλαξη», σας προτρέπει να ανακυκλώσετε τα παλιά σας φωτιστικά και να ρίξετε φως στο σκοτάδι της πόλης...
Το Σάββατο, 15 και την Κυριακή, 16 Μαΐου από τις 12.00 το πρωί μέχρι τις 18.00 το απόγευμα φέρτε μας στη συμβολή των οδών Εμπράρ και Ολυμπίου Διαμαντή 30, στα Άνω Λαδάδικα, πορτατίφ, καπέλα, φωτιστικά δαπέδου και οροφής, φαναράκια και ό,τι άλλο εκπέμπει φως και δεν σας χρειάζεται.
Και μετά, την Κυριακή, 6 Ιουνίου ελάτε στη γιορτή που θα πραγματοποιηθεί στην οδό Ερνέστου Εμπράρ για να δείτε τα φωτιστικά σας και τη Θεσσαλονίκη…αλλιώς!

.......Και θα πάρουμε τους δρόμους του κρασιού στις ανοιχτές πόρτες.



Δεν υπάρχουν σχόλια: