Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Ιδιαίτερες και σημαντικές οι γυναικείες φιλίες


Οι φιλίες μεταξύ των γυναικών μπορούν να είναι ιδιαίτερες και σημαντικές. Διαμορφώνουν το ποιες είναι και ενισχύουν το ποιες μπορούν να είναι. Απαλύνουν τις εσωτερικές τους αναταραχές, τις βοηθούν να είναι σε επαφή με τα συναισθήματά τους, γεμίζουν τα συναισθηματικά κενά από τη σχέση ή τον γάμο τους και τις βοηθούν να θυμούνται ποιες πραγματικά είναι.

Αυτό τις διευκολύνει να έχουν βαθύτερη επαφή και επικοινωνία με τον εαυτό τους (και στη συνέχεια και με τους άλλους). Το να βρίσκονται με τις φίλες τους μπορεί γενικά να βοηθήσει σημαντικά στο στρες που βιώνουν στην καθημερινή τους ζωή. Η μια επιστημονική έρευνα μετά την άλλη δείχνουν ότι οι φιλικές επαφές μειώνουν τις πιθανότητες για ασθένειες, καθώς χαμηλώνουν την πίεση, τους υψηλούς καρδιακούς παλμούς και τη χοληστερόλη. Για παράδειγμα, μια έρευνα από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ δείχνει ότι οι γυναίκες με κοντινές φίλες έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σωματικές ενοχλήσεις καθώς μεγαλώνουν και, επίσης, φαίνεται να ζουν την καθημερινότητα με περισσότερη χαρά κι αυτοπεποίθηση.

Από την άλλη, κάθε φορά που οι γυναίκες έχουν πολλή δουλειά είτε στον επαγγελματικό είτε στον οικογενειακό τομέα, το πρώτο πράγμα που τείνουν να παραμελούν είναι οι φιλίες τους. Αυτό πραγματικά μπορεί να μη βοηθάει, καθώς έτσι στερούνται μια πηγή δύναμης που μπορεί να δράσει θετικά στις δύσκολες και στρεσογόνες συνθήκες τις οποίες βιώνουν. Αυτό που συνήθως χρειάζεται για να επικοινωνήσουν είναι χρόνος χωρίς πίεση, μέσα στον οποίο μπορούν να συζητήσουν και να μοιραστούν. Μια τέτοια εμπειρία μπορεί να είναι πολύ θεραπευτική για τις ίδιες αλλά ακόμα και για τις σχέσεις τους.

Οι φίλοι, λοιπόν, βοηθούν στο να ζούμε καλύτερα και περισσότερο. Είναι φανερό ότι οι επιστημονικές έρευνες απλά επιβεβαιώνουν ή προσθέτουν από την αντικειμενική πλευρά πληροφορίες που ο καθένας, λίγο ώς πολύ, μπορεί να γνωρίζει και από προσωπική εμπειρία.

Η μοναδικότητα

Βεβαίως, επιπρόσθετα στο φύλο, ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και εκφράζει με τον δικό του τρόπο τις συμπεριφορές και τα συναισθήματά του με πολλούς και διάφορους συνδυασμούς. Αυτό έχει να κάνει, επίσης, με την ιδιοσυγκρασία του ατόμου, την κουλτούρα του, τις εμπειρίες, τραυματικές και μη, που έχει από το παρελθόν κ.τ.λ.

Τα ευρήματα ωστόσο αυτά είναι αρκετά σημαντικά, ώστε οι ερευνητές πλέον να εκτιμούν ότι η έλλειψη κοντινών φίλων μπορεί μεταξύ άλλων να έχει παρόμοιες βλαβερές συνέπειες με αυτές του καπνίσματος ή της παχυσαρκίας.




Το στρες στις γυναίκες και ο ρόλος της γυναικείας φιλίας

Βιώνουν οι γυναίκες και οι άντρες το στρες με τον ίδιο τρόπο; Εχουν τους ίδιους μηχανισμούς αντιμετώπισης; Πώς γνωρίζοντας τις διαφορετικές αντιδράσεις στο στρες μπορεί να σε βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση και τη βελτίωση της επικοινωνίας στις σχέσεις σου αλλά και στην υγεία;

Μέχρι τώρα οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι οι άντρες και οι γυναίκες βιώνουν το στρες με τον ίδιο τρόπο, γνωστό και ως η αντίδραση «fight or flight» («μάχομαι ή φεύγω»). Αυτή δεν είναι άλλη από την αντίδραση που έχουμε όταν βρισκόμαστε σε μια στρεσογόνο κατάσταση, όπου είτε νιώθουμε την ορμή να την αντιμετωπίσουμε ακαριαία είτε τρέχουμε να φύγουμε από αυτήν το γρηγορότερο δυνατό. Αυτός είναι ένας πανάρχαιος μηχανισμός επιβίωσης που αναπτύχθηκε από τότε που οι άνθρωποι κυνηγούσαν τα άγρια ζώα και γενικά ήταν εκτεθειμένοι πολύ συχνά σε απειλητικές συνθήκες για τη ζωή τους.

Kαταρράκτηs χημικών

Σήμερα, οι έρευνες επιπρόσθετα δείχνουν ότι οι γυναίκες έχουν μια ευρύτερη ποικιλία αντίδρασης στο στρες πέρα από το «μάχομαι ή φεύγω». Μια πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (UCLA) για τη «βιοχημεία των σχέσεων» δείχνει ότι οι γυναίκες αντιδρούν στο στρες με έναν καταρράκτη χημικών που εκκρίνονται στον εγκέφαλο και τις προτρέπει να φροντίζουν, να δημιουργούν και να διατηρούν φιλίες με άλλες γυναίκες. Πώς γίνεται αυτό; Οταν οι γυναίκες βρίσκονται σε κατάσταση στρες, εκκρίνεται μια ορμόνη που ονομάζεται οξυτοκίνη ή αλλιώς και «ορμόνη της αγάπης». Αυτή η ορμόνη σχετίζεται μεταξύ άλλων με την καλή διάθεση, την εμπιστοσύνη και την ενσυναίσθηση (την ικανότητα δηλαδή να συν-αισθάνεσαι τον πόνο ή τη χαρά του άλλου). Η έκκριση της οξυτοκίνης φαίνεται να «μπλοκάρει» την αντίδραση «μάχομαι ή φεύγω» και αντί αυτού οι γυναίκες έχουν την τάση να φροντίσουν τα παιδιά ή/και να βρεθούν με άλλες γυναίκες, π.χ., να φτιάχνουν έναν καφέ και να αρχίζουν να κουβεντιάζουν και να δένονται συναισθηματικά. Οταν τελικά ασχοληθούν με κάποια φροντίδα ή φιλική συνεύρεση, τότε εκκρίνεται ακόμη περισσότερη οξυτοκίνη, κάτι που συντελεί σημαντικά στη μείωση του στρες και τη δημιουργία ενός αισθήματος χαλάρωσης.

Αυτό το αίσθημα χαλάρωσης δεν δημιουργείται και στους άντρες με τον ίδιο τρόπο. Η ορμόνη τεστοστερόνη -η οποία εκκρίνεται στους άντρες σε μεγάλο βαθμό όταν βρίσκονται σε κατάσταση στρες- φαίνεται να μειώνει τα ποσοστά της οξυτοκίνης, ενώ η γυναικεία ορμόνη οιστρογόνο φαίνεται να τα αυξάνει. Οταν οι άντρες βιώνουν στρες, συνήθως προτιμούν να ξεσπάσουν ή να πάνε κάπου μόνοι τους - κι όταν αισθανθούν έτοιμοι, να επανέλθουν στην κατάσταση.

πηγή:

13 σχόλια:

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

Μάλλον η συγγραφέας του άρθρου ξέχασε την "λυκοφιλία" και την ανάγκη για "κοινωνικό σχολιασμό".

Καλό απόγευμα
_____________
ΥΓ: Κοινωνικό σχόλιο = κουτσουμπολιό

Roadartist είπε...

Πάρα πολύ σημαντικές.. αυτό σκεφτόμασταν και λέγαμε τις προάλλες με φίλες μου..
Υπάρχουν και οι φιλίες.. οι αληθινές..Είναι σπάνιες!
Νιώθω τυχερή για την κολλητή μου, την θεωρώ "ευλογία" στην ζωή μου.. Το αναγνωρίζω.. Και ξέρεις όσο περισσότερους ανθρώπους γνωρίζεις, τελικά στις μέρες μας τόσο εκτιμάς αυτούς που έχεις δίπλα σου.. Τελευταία αυτό βλέπω :) φιλάκια!

Ανώνυμος είπε...

Θα σχολιάσω αυτές τις παρακάτω απόψεις της αρθρογράφου:

-¨…γεμίζουν τα συναισθηματικά κενά από τη σχέση ή τον γάμο τους¨
-¨Αυτό τις διευκολύνει να έχουν βαθύτερη επαφή και επικοινωνία με τον εαυτό τους (και στη συνέχεια και με τους άλλους). Το να βρίσκονται με τις φίλες τους μπορεί γενικά να βοηθήσει σημαντικά στο στρες που βιώνουν στην καθημερινή τους ζωή.¨
-¨……καθώς έτσι στερούνται μια πηγή δύναμης που μπορεί να δράσει θετικά στις δύσκολες και στρεσογόνες συνθήκες τις οποίες βιώνουν.¨

Ρώτησα την σύζυγό μου, (τον τελευταίο χρόνο απέκτησε φίλες και αυξήθηκε κατακόρυφα η κοινωνική της συναναστροφή με φίλες της- αποκλειστικά με γυναίκες), και μου είπε (αν και ήμουν σίγουρος !!!):
-δεν είχε συναισθηματικά κενά
-Δεν είχε στρες στην καθημερινότητα της
-Δεν βίωνε στρεσογόνες συνθήκες

Αντίθετα με όλα αυτά,
-αυξήθηκε μεν η αυτοπεποίθησή της,
-μειώθηκε όμως ο χρόνος που είναι μαζί μου, για ¨συντήρηση¨ του γάμου μας και ανταλλαγή απόψεων (σε λίγο θα συνομιλούμε με σημειώματα), και
- μειώθηκε ο χρόνος που αφιέρωνε στην ¨ερωτική συνεύρεση¨, …γιατί λέει δεν προλαβαίνει,…έχει να συναντηθεί με τις φίλες της και μετά είναι κουρασμένη (……..το ¨γνωστό¨ γυναικείο αντισυλληπτικό για τις ηλικίες άνω των 40-45!!!)

Κωνσταντινιά είπε...

Δύσπιστε,
ίσως θα έπρεπε να σκεφτείς πως οι λυκοφιλίες είναι αυτές που θα σε κάνουν να εκτιμήσεις τις αληθινές. Πάντοτε στη ζωή μας επιλέγουμε, εκτιμούμε, αξιολογούμε. Βοηθάει σε αυτό και η κοινωνική κριτική. Πιστεύω πως εκεί πράγματι αξιολογείς τον άνθρωπο. Θα έλεγα ψεύτη κάποιον που θα μου έλεγε ότι δεν σχολίασε είτε θετικά είτε αρνητικά γνωστό ή φίλο του. Η πρόθεση και ο τρόπος είναι που κάνουν τη διαφορά.

Κωνσταντινιά είπε...

Καλλιτέχνιδα,
πραγματικά είσαι ευλογημένη και περισσότερο γιατί -απ ότι καταλαβαίνω- ξέρεις να εκτιμάς και να αναγνωρίζεις τις αξίες της ζωής.

Κωνσταντινιά είπε...

Ανώνυμε,
πρώτα απ όλα να σε συγχαρώ που δείχνεις τόσο ενδιαφέρον για τη συμβία σου.
Είμαι σίγουρη πως γι αυτό το λόγο δεν έχει συναισθηματικά κενά.
Η αυτοπεποίθησή μας ανεβαίνει όταν νιώθουμε καλά με πράγματα που έχουμε καταφέρει.
Επιστημονικώς είναι αποδεδειγμένο πως ολιγόωρη απομάκρυνση από το έτερο ήμισυ και η επιτυχία στις κοινωνικές συναναστροφές ανεβάζουν τη λίμπιντο.
Εάν δεν είσαι άτυχος να έχεις πέσει στην εξαίρεση, πες της 2 γλυκόλογα και πως η ύπαρξή της είναι ο λόγος που αναπνέεις και να δεις που και χρόνος θα βρεθεί και διάθεση.

Υ.Γ.Φρόντισε για κάποια μέτρα αν δεν επιθυμείς απογόνους.

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς για μένα είμαι στην εξαίρεση, και οι γυναικίες-φιλικές συγκενρώσεις της συμβίας μου με τις φίλες της,μ΄έχουν καταστρέψει...(ούτε γλυκόλογα ούτε τίποτα, όλο ¨κουρασμένη¨ είναι ...)

καλημέρα είπε...

Ο διάλογός σου με τον ανώνυμο είναι "όλα τα λεφτα".
Καλημέρα και πολλά φιλιά φιλεναδα!

καλημέρα είπε...

Y.Γ. Αααα, ξεχασα να πω ότι και παλιές και καινούριες φίλες μου, μου είστε πολύτιμες, αλλα αυτό το ξερετε, υποθετω, γιατί αμα δεν το ξερετε, τι να σας πω κορίτσια... ασε που όσο περνούνν τα χρόνια- κι εμείς δεν το βαζουμε κάτω, αυτό πού το βαζεις;- ό,τι μενει κι ό,τι έρχεται μου φαινεται ακόμη πιο πολύ σαν δώρο, επίσης πώς περναει ο καιρός και γινόμαστε καλύτερες, εγώ νομίζω ότι και οι ανθρώπινες σχεσεις γίνονται καλύτερες, και όχι δεν θα κανω ψυχαναληση για αυτό, προηγούνται αλλοι λόγοι. Αυτα... Τελικά πολλά είχα ξεχασει, α στο καλό μου... αυτό παλι πώς να εξηγήσω;

Unknown είπε...

Καλημέρα, είναι πολύ σημαντικό το θέμα περί φιλίας που θίγεται και πολύ καλά τοποθετήστε, υπάρχει ένα σπουδαίο βιβλίο το οποίο ονομάζεται Ηθικά Νικομάχεια, Αριστοτέλους, ασχολείται με αυτό το θέμα, σας το προτείνω.

Κωνσταντινιά είπε...

Ανώνυμε,
έλα, έλα δε καταστρέφονται έτσι οι μεγ΄λες αγάπες.Μάλλον περνάτε περίοδο αγρανάπαυσης.Συνήθως μετά από μια περίοδο ύφεσης έρχεται κύμα έξαρσης.

Υ.Γ.Κάνε οικονομία δυνάμεων.

Κωνσταντινιά είπε...

Αναστασία,
μάλλον προς χάρη σου ο συνεχίζεται διάλογος!
Καλά αυτές οι ταυτόσημες απόψεις μας είναι σκανδαλώδεις.Ευτυχώς που καμιά φορά διαφοροποιούμαστε γιατί θα έπρεπε να το ψάξουμε.
Πιστεύω πάντως πως αν είμαστε ειλικρινής και ανοιχτοί προδιαθέτουμε και τους άλλους.

Κωνσταντινιά είπε...

Δικαοιόπολη,


σε ευχαριστώ για τη πρόταση και να σου δηλώσω πως είμαι Αριστοτελική.θαυμάζω τον Αριστοτέλη όχι μόνο γι αυτά που σκέφθηκε, για τη πολλαπλότητα των ενδιαφερόντων του, αλλά και για τη στάση ζωής του.
Τα της ανάρτησης πάντως είναι αντιγραφή και τα έβαλα γιατί σε πολλά συμφωνώ.