Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟ ΑΛΛΑ ΔΕ ΒΛΑΠΤΕΙ


Αναρωτιέμαι (πιστεύω να έχετε παρατηρήσει πως το παθαίνω αυτό),από που να πηγάζει η ανάγκη που έχουμε να γελάσουμε, να χαλαρώσουμε, να αστειευτούμε.

Θα μου πείτε και δικαίως, πως δεν την έχουν άπαντες αυτή την ανάγκη και θα έχετε και δίκιο.
Αυτούς που ανήκουν πάντως σε αυτή την κατηγορία, που δεν έχουν την ανάγκη να χαχανισουν δηλ., εγώ τους λέω μουντρούχους -όχι δεν είμαι ρατσίστρια- και τους αποφεύγω, -όχι δεν είμαι σνομπ-.
Βέβαια δε γελάμε όλοι με τα ίδια αστεία, ούτε μας διασκεδάζουν τα ίδια θεάματα και δεν γελάμε όλοι όταν βλέπουμε κάποιον να παραπατάει.
Οι τελευταίοι θεωρούνται ανώτεροι άνθρωποι.
(Δεν σας λεω που συγκαταλέγω τον εαυτό μου).
Γιατί, εδώ που τα λέμε, άλλο είναι το λεπτό χιούμορ, άλλο οι ραφιναρισμένες καυστικές απαντήσεις, τα πνευματώδη αστεία και άλλο κάτι χοντροφάρσες και λεκτικά σχόλια που σκοπό πολλές φορές έχουν να καταρρακώσουν προσωπικότητες ή να λοιδορήσουν.
Και οι πρόγονοί μας, αυτοί οι σοφοί και φιλοσοφημένοι άνθρωποι, διαχώριζαν το αστείο από την κωμωδία.
Το αστείο πήρε το όνομά του από το άστυ, σε αντίθεση με την κωμωδία που προέρχεται από τη κώμη, το κεφαλοχώρι δηλαδή.
Και αυτό, γιατι οι άνθρωποι των πόλεων θεωρούνταν πιο εκλεπτυσμένοι σε αντιδιαστολή με τους χοντροκομμένους κατοίκους της υπαίθρου.
Η αίσθηση του χιούμορ (κρίμα να μην έχουμε μια αντίστοιχη ελληνική λέξη) πραγματικά διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Όχι μονο ιδιοσυγκρασίας, αλλά και λόγω πολιτισμού, κουλτούρας, νοοτροπίας και έθνους.
Λέμε για φλεγματικό ή γαλατικό χιούμορ ή για αμερικανιές που δεν μας αγγίζουν.
Όπως όμως και να έχει, με όποια αστεία και να ξεδίνουμε, το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει.
Και το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο αυτό που φαίνεται με την πρώτη ματιά, η αλλαγή της διάθεσης δηλαδή, μα λειτουργεί και σε άλλα επίπεδα όπως καρδιοτονωτικά, αντιχαλαρωτικά και προπάντων θωρακίζει τα αντισώματα μας.
Γι αυτό υπάρχουν και ψυχοθεραπείες με βάση το γέλιο, γιατί λέει και προσποιητό να είναι πάλι εκκρίνονται οι ορμόνες που παράγονται με το αυθόρμητο γέλιο και που προκαλούν τα ανωτέρω.
Για το μειδίαμα δεν ξέρω και πολλά, ούτε και αν έχει τις ιαματικές ιδιότητες του γέλωτος, μα θα επιχειρήσω να κάνω το χειλάκι σας να σκάσει, αντιγράφοντας λίγους ορισμούς από το «Πλαθολόγιο λέξεων» του Λύο Καλοβύρνα

Ο Λύο Καλοβυρνάς (1970) ασχολείται επαγγελματικά με τη μετάφραση και τη συμβουλευτική ψυχικής υγείας (ψυχοθεραπεία). Έχει μεταφράσει πάνω από 30 βιβλία αγγλικής και δανικής λογοτεχνίας, ενώ παράλληλα ασχολείται, ως εθελοντής, με δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στον τομέα του ΗΙV/ΑIDS και των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Είναι διευθυντής του περιοδικού 10% (www.tenpercent.gr), το οποίο ευαισθητοποιεί, μεταξύ άλλων, για τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και για το δικαίωμα στη διαφορά. Έργα του: "Πέφτω" (Οξύ, 2001), "Αστάρτη, οικογενειακή γεωγραφία" (Μεταίχμιο, 2003), "Θεϊκό συνταγολόγιο, συνταγές για να φτιάξετε τον δικό σας Θεό" (Περίπλους, 2005) και "Πλαθολόγιο λέξεων" (3η έκδοση, Intro Books 2006). Προσωπική ιστοσελίδα: www.lyo.gr.


αρωματίλα, η
Η δυσφορία που σε πιάνει όταν μπεις σε ανελκυστήρα ή άλλον κλειστό χώρο όπου μόλις βρισκόταν κάποιος/οια που, για δικούς του ανεξήγητους λόγους, έκρινε ότι έπρεπε να λουστεί με την κολόνια του.

βελζευάγγελος, ο
Το αθώο βλέμμα που παίρνουν τα παιδιά όταν έχουν γκρεμίσει το μισό σπίτι αλλά προσποιούνται ότι εκείνα απλώς διάβαζαν ήσυχα στο δωμάτιο τους και όχι, δεν έχουν ιδέα πώς έπεσε το βάζο ή γιατί η κουρτίνα είναι σκισμένη ή πώς χώθηκε το πιρούνι στο αδερφάκι τους.

βλημοσιογράφοι, οι
Μερικοί τηλεοπτικοί δημοσιογράφοι.

ενόλαυση,η
Ανάμικτο συναίσθημα απόλαυσης και ενοχών, όταν τρως κάτι πολύ νόστιμο αλλά παχυντικό ή όταν κοιμάσαι με την ερωμένη σου και θυμηθείς τη σύζυγό σου.

επισκεπτανικός, ο
Ο ειδικός πανικός που επικρατεί όταν πρόκειται να έρθουν επισκέπτες και συνειδητοποιείς ότι το σπίτι σου είναι σκέτο αχούρι.

ισοβρακώνομαι, ρ. αμετβ.

Προσπαθώ να σιάξω το βρακί μου που έχει φύγει από τη θέση του
και μ' ενοχλεί.

καυλωσύνη, η
Η θεσμοθετημένη ιδεολογία την οποία επικαλούνται πολλοί άντρες όταν δεν μπορούν να ελέγξουν τις σεξουαλικές τους ορμές και κατηγορούν τις γυναίκες ότι φταίνε εκείνες για το ότι αυτοί διεγείρονται.

κορναλάκας, ο
Το είδος μαλάκα που κορνάρει μέσα στα πρώτα χιλιοστά του δευτερολέπτου μόλις ανάψει το πράσινο με την εσφαλμένη πεποίθηση ότι ο μπροστινός του μετέχει στη Φόρμουλα Ένα.

κτελιατόριο, το
Η ειδική κατηγορία εστιατορίων με τα οποία έχουν κάνει σύμβαση τα ΚΤΕΛ να ξεφορτώνουν τους επιβάτες.

μελλοδίαιτα, η
Η δίαιτα που εξαγγέλλουμε ότι θα ξεκινήσουμε τη Δευτέρα, χωρίς να διευκρινίζουμε αν εννοούμε τη Δευτέρα που έρχεται ή μια κάποια Δευτέρα του έτους 2039.

ξεγονώνομαι, ρ. αμετβ.
Γλιτώνω από γονείς που με έχουν ***ήσει, κόβοντας κάθε επαφή μαζί τους, ώστε να μη συνεχίσουν να μου καταστρέφουν τη ζωή.

προσευκλήση, η
Ειδικό είδος ένθερμης προσευχής προς συσκευές σ τής τηλεφωνίας να ηχήσουν επιτέλους με το πολύ ή τηλεφώνημα από τον άνθρωπο που έχει κλέψει και βάλει βόμβα στα μυαλά σου.

ρευματοφοβία, η
Η φανατική πεποίθηση που καταλαμβάνει μερικούς ότι τα ρεύματα αέρος ευθύνονται για όλα τα δεινά του κόσμου και άρα επιμένουν υστερικά να κλείσεις το παράθυρο.

ρυπαροφάγος, ο, η
Βρισιά που εξαπολύουν μητέρες στα παιδιά τους όταν προτιμούν χάμπουργκερ από τα Goody’s αντί για τα φασολάκια που πιάστηκε η μέση της να καθαρίσει.

σκυλαφελής, -ές, ο, η
Οποιοσδήποτε αγνοεί ότι το πανέμορφο χαριτωμένο αδέσποτο κουταβάκι με το οποίο παίζει και θέλει να το πάρει σπίτι του κάποια στιγμή θα μεγαλώσει και θα γίνει ολόκληρο μουλάρι.

φιλιβιβάζομαι, ρ. μετβ.
Όταν πλέον ξέρεις τι σε ενοχλεί σε έναν καλό σου φίλο κι όμως το αποδέχεσαι χωρίς γκρίνια, γιατί η φιλία σας σε θρέφει και σε κάνει καλύτερο άνθρωπο.

2 σχόλια:

Roadartist είπε...

Χάρηκα το εισαγωγικό σου και τις σκέψεις σου περισσότερο από του Λύο...όντως μερικά ήταν εύστοχα :)))

Όμως Who is Lyo?? :D

Κωνσταντινιά είπε...

Καλλιτέχνιδα

Εγώ να δεις πόσο χάρηκα που εκτίμησες το χιούμορ μου.Α! για τις σκέψεις μου μιλάς; Ε!Καλό είναι κι αυτό.

Επειδή προφανώς το λινκ δε βοήθησε συμπλήρωσα την ανάρτηση,με ένα μικρό βιογραφικό του πλαθολόγου και όχι μόνο, Λύο.
Υ.Γ.μπορείς να πεις στην φιλενάδα μας, πως μπορεί να ξυπνάμε αργούτσικα,-λατρεύω τα υποκοριστικά, δίνουν άλλη διάσταση-,αλλά κοιμόμαστε και αργά.
Φιλιά μακρινά και κοντινά!