Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ


Και από το γιορταστικό κλίμα, λέω να περάσω στο κλίμα των ημερών.

Στο Οργουελικό κλίμα της εποχής μας όπου παιδιά παρακολουθούν εν είδει χαφιεδισμού γείτονες, αντιγράφω:"Ακόμη και 7χρονους... κατασκόπους «στρατολογούν» οι δημοτικές αρχές στη Βρετανία στο πλαίσιο αμφιλεγόμενου προγράμματος για την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι «πράσινοι εθελοντές» καλούνται να παρακολουθούν τις κινήσεις των γειτόνων τους, να καταγράφουν και να ενημερώνουν τους αρμόδιους για «κακές συνήθειες που επιβαρύνουν το περιβάλλον». Ανάμεσα σε άλλα «τα μάτια και αυτιά των αρχών» καλούνται να αναφέρουν, για παράδειγμα, εάν κάποιοι βγάζουν τα σκουπίδια στους κάδους ημέρες που δεν γίνεται αποκομιδή, κάνουν θόρυβο, ζωγραφίζουν γκράφιτι στους τοίχους, πετούν τσιγάρα από παράθυρα σπιτιών ή αυτοκινήτων. Συστάσεις θα γίνονται αρχικά στους παραβάτες και εάν δεν συμμορφώνονται τους περιμένουν πρόστιμα. Ηδη 17 δήμοι στην Αγγλία έχουν ξεκινήσει τη στρατολόγηση, ενώ συμμετοχή έχουν δηλώσει περίπου 9.000 εθελοντές όλων των ηλικιών. Οπως αποκαλύπτουν βρετανικές εφημερίδες, οι δήμοι στρέφονται και σε σχολεία ζητώντας τους να προτείνουν και σε μαθητές του Δημοτικού να συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Οι εθελοντές θα παρακολουθήσουν σεμινάρια... κατασκοπίας και θα εφοδιαστούν με ενημερωτικά πακέτα για το πώς και τι θα παρακολουθούν, πώς θα μαζεύουν στοιχεία -ακόμη και το να καταγράφουν τις πινακίδες γειτόνων που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το δικαστήριο. «Δεν είναι... ρουφιάνοι», απαντούν εκπρόσωποι των δήμων σε κατηγορίες που εκφράζονται, υποστηρίζοντας ότι οι εθελοντές της γειτονιάς βοηθούν στη μείωση της εγκληματικότητας, στη διατήρηση της ασφάλειας και στην προστασία του περιβάλλοντος".

Πηγές: Daily Mail



Και όπου οι μεγάλοι προτείνουν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα ανηλίκων για "το καλό" τους.


Αντιγράφω και πάλι:"ΠΡΟΣΒΑΣΗ στα προσωπικά δεδομένα όλων των παιδιών μέχρι και 18 ετών θα μπορούν πλέον να έχουν κοινωνικοί λειτουργοί, γιατροί και οι αστυνομικές αρχές στη Βρετανία στο πλαίσιο ενός αμφιλεγόμενου προγράμματος για την προστασία ανηλίκων.

Η βάση δεδομένων με την ονομασία Contact Point θα περιλαμβάνει το όνομα, την ημερομηνία γέννησης, τη διεύθυνση κατοικίας και σχολείου 11 εκατ. ανηλίκων Βρετανών, όπως επίσης και στοιχεία επικοινωνίας με τους γονείς, κηδεμόνες, γιατρούς και κοινωνικούς λειτουργούς που παρακολουθούν τα παιδιά. Στόχος του Contact Point είναι να επιτρέπει σε συγκεκριμένες ομάδες επαγγελματιών να μπορούν να εντοπίσουν παιδιά για τα οποία υποπτεύονται ότι διατρέχουν κίνδυνο, να συνεργάζονται μεταξύ τους και να μοιράζονται τις πληροφορίες.

Η απόφαση για τη δημιουργία της συγκεκριμένης βάσης δεδομένων ελήφθη μετά την ολοκλήρωση έρευνας για τη δολοφονία της 8χρονης Βικτόρια Κιμπλ το 2000. Το κοριτσάκι κακοποιούνταν συστηματικά και βασανίστηκε μέχρι θανάτου από τη θεία της και τον φίλο της, με τους οποίους και έμενε. Σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και για διαφορετικά περιστατικά κοινωνικοί λειτουργοί, γιατροί και η αστυνομία είχαν επισκεφθεί το σπίτι και είχαν εξετάσει το κοριτσάκι, αλλά, καθώς δεν υπήρχαν συγκεντρωμένα τα στοιχεία, δεν δόθηκε η απαραίτητη προσοχή στην υπόθεση.

Η βρετανική αντιπολίτευση και οργανώσεις πολιτικών ελευθεριών είχαν αντιδράσει δυναμικά στην πρόταση για τη δημιουργία του Contact Point και τώρα εκφράζουν και πάλι διαφωνία υποστηρίζοντας ότι η βάση δεδομένων μπορεί «να πέσει σε λάθος χέρια» με ανεξέλεγκτες συνέπειες. Ο Βρετανός αξιωματούχος με αρμοδιότητες για θέματα ανηλίκων, Εντ Μπολ, υποστηρίζει ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλιστεί η προστασία του Contact Point".

6 σχόλια:

manetarius είπε...

Ένα μόνο έχω να πω: Αίσχος!
Θέλουν να μας κάνουν όλους χαφιέδες, τάχαμου (ντεμέκ όπως λέτε κι εσείς) για την ασφάλεια μας!!!
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΥΤΕΛΟ ΜΑΣ ΚΥΡΙΟΙ;;;

(εισπνοή εκπνοή..)

kostaslogh είπε...

...διότι άμα δεν μάθεις στό παιδί από μικρό τη ρουφιανιά όταν μεγαλώσει βγάζει γλώσσα ..και μιλάει σαν άνθρωπος με αξίες!
...πάντα αυτή η ανήθικη επίθεση στα άγουρα μυαλά !
μήπως κι εμείς δεν την έχουμε γνωρίσει;

Adamantia είπε...

Tι άλλο θ΄ακούσουμε!! Θυμάμαι τι σοκ είχα πάθει στην Ελβετία στο αυτοκίνητο κάποιου που όταν είδε έναν μπροστά του να κάνει μιά παράβαση πήρε αμέσως την αστυνομία να τον καρφώσει!
Τι να πώ?
Καλή εβδομάδα Κωνσταντινιά μου.

Κωνσταντινιά είπε...

Αμανίτα,

και αφού επανακτήσαμε το φυσιολογικό ρυθμό της αναπνοής μας, θα τον ξαναχάσουμε προσπαθώντας να διατηρήσουμε ασφάλεια και κούτελο καθαρά.

Φιλιά!!

Κωνσταντινιά είπε...

Κώστα,
σε σωστή βάση το έθεσες.

Σαν να χαθήκαμε;

Κωνσταντινιά είπε...

Αδαμαντία,

το χειρότερο είναι η πεποίθηση όλων αυτών πως επιτελούν κοινωνικό έργο.
Η αλήθεια είναι πως πολλές φορές συγχέονται τα όρια μεταξύ νομιμότητας, πρόληψης, ενημέρωσης και χαφιεδισμού.

Καλά να περνάς!
Φιλιά!