Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2008

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ






Να είναι καλά η φιλενάδα μου η Αργυρώ, που μου έδωσε να διαβάσω ένα από τα αγαπημένα της βιβλία, τα" Καταστροφικά συναισθήματα" του Daniel Goleman και άνοιξαν λίγο τα μάτια μου!

Η αλήθεια είναι ότι με παίδεψε το βιβλίο, το παίδεψα και γω, το ταλαιπωρούσα όλο το καλοκαίρι, αλλά το ΤΕΛΕΙΩΣΑ!

Ξεκινάει το βιβλίο με ένα ας το πούμε πείραμα. Καταγράφουν με ειδικά γι αυτό το λόγο κατασκευασμένες συσκευές, τον εγκέφαλο ενός Ευρωπαίου βουδιστή, σε διαφορετικές στιγμές διαλογισμού, όπως στην "ανοιχτή κατάσταση", στην "συγκέντρωση σ' ένα σημείο", στην "αφοβία".
Αυτό που κάνει την μεγαλύτερη εντύπωση, τουλάχιστον έκανε σε μένα, είναι ότι ο άνθρωπος αυτός έμενε απαθής σε διάφορα ξαφνιάσματα, δεν ανοιγόκλεινε ούτε βλέφαρο σε απότομους θορύβους, δεν τρόμαξε με τίποτε. Από τη μια εντυπωσιάστηκα και από την άλλη σκέφτηκα αν θα ήθελα να φτάσω σε αυτό το επίπεδο. Καλή η αταραξία αλλά δεν μου ταιριάζει.

Εν ολίγοις το βιβλίο εστιάζεται στη συνεργασία της δυτικής νευροεπιστήμης με την ανατολική φιλοσοφία, όσον αφορά το πώς διαχειριζόμαστε τα καταστροφικά συναισθήματα , τι κοινά και τι διαφορές υπάρχουν και αν θα μπορούσαμε με την κατάλληλη εκπαίδευση και παιδεία να ελέγχουμε το θυμό μας ή ν' αποτρέψουμε εκρήξεις οργής.
Το όλο εγχείρημα έγινε στη Νταράμσαλα και με την παρουσία του Δαλάι Λάμα.

Εξηγεί λεπτομερειακά πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος μας, ποιο σημείο του ευθύνεται για τις νοητικές ικανότητες, μνήμης, αισθήσεων κ.λ.π. και τι αλλαγές μπορούμε εμείς να επιφέρουμε σκεπτόμενοι θετικά και αισιόδοξα.

Αξιοσημείωτα είναι κάποια παιδαγωγικά προγράμματα και εκπαιδευτικές στρατηγικές οι οποίες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο προβλημάτων συμπεριφοράς και να προωθήσουν την κοινωνική και τη συναισθηματική επάρκεια.

Αυτό που κρατώ εγώ και θέλω να σας μεταφέρω είναι ότι αμφισβητήθηκε ο δυτικός ισχυρισμός ότι τα καταστροφικά συναισθήματα εξυπηρετούν κατ' ανάγκη μια ζωτική προσαρμοστική λειτουργία στην εξέλιξη, και, συμφωνήθηκε ότι είμαστε εύπλαστοι και εν δυνάμει ικανοί ν' ασκήσουμε τον συναισθηματικό αυτοέλεγχο που ενθαρρύνει κάθε πηγή σοφίας, από τη Βίβλο, τον Κομφούκιο, το Κοράνι, τον Αριστοτέλη, τον Μιλ, τον Καντ.........

9 σχόλια:

καλημέρα είπε...

Κωνσταντινιά μου,
το καλοκάιρι διάβαζα το άλλο βιβλίο του ίδιου συγγραφέα, την "Συναισθηματική Νοημοσύνη", κυκλοφορεί πολλά χρόνια αλλα εγώ τωρα το διάβασα. Με βοήθησε απίστευτα να κατανοήσω πράγματα που ούτε φανταζόμουν, έχω ακόμα απορίες-να σου πω έχω και διαφωνίες- αλλά ήταν πολύ δημιουργικό βιβλίο. Τώρα θα διαβάσω και αυτό, χάρη σε σένα!

Κωνσταντινιά είπε...

Αναστασία

θα χαρώ κάποια στιγμή να μιλήσουμε για τις απορίες και τις διαφωνίες σου για την συναισθηματική νοημοσύνη, έχω και γω τις ενστάσεις μου, μα περισσότερο χάρηκα με το "χάρη σε σένα".

Ανώνυμος είπε...

Κωνσταντινιά μου επανήλθα για πολύ λίγο, άλλωστε το όνομα του blog αυτό υπονοεί. Ένα χαιρετισμό μόνο θα σου αφήσω και να σου πω ότι παρ’ όλον που τα συναισθήματα αυτή την περίοδο με βάλανε σε μεγάλη περιπέτεια, προτιμώ αυτή την ψυχική ταραχή που μου προκαλούν από την αφασία.
Θα τα ξαναπούμε μόλις ξαναμπώ σε απάνεμο λιμάνι. Πολλά φιλιά gskastro

Κωνσταντινιά είπε...

Κάστρο
καλώς ήρθες, μου έλειψες και εύχομαι να είσαι ήδη σε απάνεμο λιμάνι και να μείνεις σε αυτό πολύ καιρό.

manetarius είπε...

Εμένα πάλι αυτός ο κύριος Γκόλεμαν με έχει προβληματίσει πολύ αφού ακόμα δεν έχω καταφέρει να τελειώσω το πρώτο του βιβλίο τη συναισθηματική νοημοσύνη... εδώ και 6 χρόνια!
είμαι λίγο νευρική και τα καταστροφικά μου συναισθήματα με κυριεύουν, δεν ξέρω αν μπορ΄β να τα αντιμετωπίσω!

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΟΣ είπε...

Μια καλημέρα να πω και σύντομα να βρεθούμε. Φιλιά πολλά.

Κωνσταντινιά είπε...

Αμανίτα

να χαίρομαι λοιπόν που αυτό το τελείωσα σε κάτι μήνες.

Δεν μπορείς λες να ελέγξεις τα συναισθήματά σου;
Εσύ γιατί λες μου έδωσε η Αργυρώ να διαβάσω το συγκεκριμένο βιβλίο;
Και ξέρεις τι κράτησα από αυτό;

"Το παιδί δεν πρέπει να καταπιέζει το θυμό του.Εμποδίζει την ανάπτυξη βασικής εμπιστοσύνης προς τους μεγάλους".

υ.γ. Και αν δεν εννοεί τα μεγάλα παιδιά θα λέει για αυτά που κρύβουμε μέσα μας.

Κωνσταντινιά είπε...

Επίκουρε

καλησπέρα!!

ΦΙΛΙΑ

kostaslogh είπε...

Με μιά κουβέντα....ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ!