Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

ΟΝΕΙΡΟ ή ΕΦΙΑΛΤΗΣ;

Διάβασα προχθές ένα άρθρο που μου έκανε τρομερή εντύπωση.

Είναι βέβαια γνωστό πως στην ρομποτική πασχίζουν να βελτιώσουν την λεγόμενη τεχνητή νοημοσύνη, αλλά δεν ήξερα ότι είχαν φτάσει μέχρι σε αυτό το σημείο.

(Τώρα θα μου πείτε κάθισες καθόλου στο σπιτάκι σου, να ενημερωθείς και λίγο; Ως ανώτερος άνθρωπος αντιπαρέρχομαι το σχόλιο και συνεχίζω).

Πήρανε που λέτε οι καθηγητές κυβερνομηχανικής, -μανιτάρι την ήξερες αυτή την ειδικότητα;- εγκεφαλικά κύτταρα αρουραίων , νευρώνες για την ακρίβεια, και τους τοποθέτησαν σε μια ειδική συσκευή ηλεκτροδίων. Οι νευρώνες εκεί αναπτύσσουν νέους και απρόβλεπτους τύπους σύνδεσης μεταξύ τους!!! Η ανάπτυξή τους είναι σχεδόν άναρχη. Μέσα σε 24 ώρες αρχίζουν να επικοινωνούν μεταξύ τους, αναπτυσσόμενοι και δημιουργώντας νέους δεσμούς.

Συνδέουν έπειτα αυτή τη συσκευή σε ρομπότ, και στέλνουν συγκεκριμένο ηλεκτρικό κύμα στον εγκέφαλο που διεγείρει τα κύτταρα και τους νευρώνες, ενώ ταυτόχρονα, μέσω ενός άλλου ηλεκτροδίου λαμβάνουν σήματα από αυτούς!

Κατόπιν βάζουν το ρομπότ ένα εμπόδιο και μαθαίνει μέσω της επανάληψης να μην πέφτει επάνω του. Κάτι που εξελίσσει και τους ίδιους τους νευρώνες, που μαθαίνουν να μην κάνουν λάθη και το διδάσκουν αυτό στο ρομποτικό σώμα τους !!!

Αξίζει να προσέξουμε και τα λόγια του καθηγητή.

"Το πρόβλημα μ' έναν βιολογικό κομπιούτερ είναι ότι δεν είναι κομπιούτερ, και θα κάνει ότι θέλει, μια κι έχει ελεύθερο και άναρχο πνεύμα, ενώ το επηρεάζει και το περιβάλλον, π.χ., η θερμοκρασία.
Και το ανατριχιαστικότερο!
Πιστεύω ότι τα ρομπότ θα μπορούν να έχουν εύκολα τα δικά τους αισθήματα! Θα υπάρξει μια συναισθηματική αντίδραση βασισμένη στη μνήμη και σ' ένα κομμάτι μιας πληροφορίας των αισθήσεων που έρχεται στον εγκέφαλο. Τα ρομπότ στο μέλλον θα μπορούν ν' αγαπήσουν όχι μόνο ένα άλλο ρομπότ, αλλά ακόμη και έναν άνθρωπο!!!!"

Δεν ήμουν και ούτε είμαι κατά της προόδου, άσε που πιστεύω πως όσοι νόμοι και να ψηφιστούν, όσες τιμωρίες και να επιβληθούν , οι ερευνητές αυτοί - όπως και κάθε άλλου επιστημονικού τομέα- θα βρουν τρόπους και κονδύλια να συνεχίσουν το έργο τους, αλλά μωρέ παιδάκι μου είναι κάτι τέτοια θέματα που σε βάζουν σε σκέψεις.


8 σχόλια:

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΟΣ είπε...

Σόδωμα και Γόμωρα , αμάν ρε Κωνσταντινιά μου , πας και πιάνεις κάτι θέματα! Δες εμένα ,βάζω ένα Καρτέσιο και πάμε παρακάτω. Χωρίς πλάκα τώρα, δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει.Η τεχνολογία τρέχει με ταχύτητα φωτός και είναι έξω από κάθε κεντρικό έλεγχο. Αυτό είναι και το πιό ανησυχητικό από όλα. Το εμπορικό κέρδος που προσβλέπουν οι ερευνητές , τις περισσότερες φορές δεν είναι και ο καλύτερος σύμβουλος.Αυτά και ας ελπίσουμε να παραμείνει καλή η μέρα.

Κωνσταντινιά είπε...

Επίκουρε

εγώ καταπιάνομαι με τέτοια θέματα;
Ξεχνάς πώς γνωριστήκαμε;

Υ.Γ.παραμείνει ή όχι καλή η μέρα, λέω εμείς να μην αλλάξουμε τα σχέδια μας.

kostaslogh είπε...

Η απόλυτη φαντασίωση:
Κάποια μέρα θα το κάνω με γυναίκα-ποντίκι!Όσο να πείς έχει ένα ενδιαφέρον !
Μήν ξεχνάμε ότι την τεχνητή νοημοσύνη την
φαντάστηκε και την κάνει πράξη η φυσική
νοημοσύνη ,η αρρώστια του πλανήτη!
Εμένα τουλάχιστον, που έχω πεισθεί ότι
τελικά είμαστε ιός και έχω συμβιβαστεί με
το ότι και οι ιοί δημιουργήματα της φύσης
είναι ,δύσκολα εκπλήσσομαι μ΄αυτά που ακούω κάθε μέρα,και προσπαθώ τουλάχιστον να το ρίχνω στην πλάκα,να
τα περνάω πιο ανώδυνα .Στο συνιστώ!
Γιατί η τρέλα παραμονεύει.
Καλή σου μέρα

manetarius είπε...

Άκου λέει..δεν ξέρω την ειδικότητα καθηγητής κυβερνομηχανικής!
Αυτό σπούδασα αλλά επειδή δε μ' αρέσει να ασχολούμαι με αρουραίους τα παράτησα!
Ρε τι έχει να πάθει η ελληνική αστυνομία μόλις ακούσει οτι φτιάχνονται άναρχα ρομπότ! Δεν θα τα σταματάει τίποτα.. δακρυγόνα στοπ!
Μέχρι εκεί φτάνει το μυαλουδάκι μου για σχόλιο στην ρομποτική..όχι οτι δεν θα ήθελα και κάποιον να μου πλένει τα πιάτα..σκουριάζουν αυτά;

Asterion είπε...

Πρέπει να προσέχουμε γυναίκες καιμ άντρες να μην πλησιάζουμε ρομπότ. Δεν ξέρω αν είναι εμφανές το φύλο αλλά καλύτερα να φυλαγόμαστε, επειδή αν του την δώσει, δεν ξέρει κανείς τι μπορεί να κάνει με τα ξερά του και όχι μόνον.
Ασχετα της πλάκας, έχω την εντύπωση ότι η φρίκη έχει αρχίσει. Λέτε κάτι τέτοια που δεν τα πολυγνωρίζουμε να προκάλεσαν την αναμενομένη ενφάνιση της 14ης Οκτωβρίου;
Αστερίων

Κωνσταντινιά είπε...

Κώστα

θα σου πω και άλλα γι αυτή τη "νοημοσύνη", να δεις πώς θα το κάνεις με γυναίκα ποντίκι ή όχι, και να έχεις θέματα για το νέο σου μπλογκ.

Ναι, δεν το ξεχνώ, μην τάζεις του παιδιού δε λένε;

Κωνσταντινιά είπε...

Αμανίτα

εκπλήττομαι με τις γνωσεις σου και τις σπουδές σου ακόμη μια φορά!
Πρόσεξε μη καταλάβει τίποτε το αφεντικό σου γιατί τότε σίγουρα θα χρειάζεσαι κάποιο όχι μόνο για τη λάντζα.

Υ.Γ.Δεν σκουριάζουν είναι από τιτάνιο, αλλά θα μπορεί να απεχθάνονται τις σαπουνάδες, οπότε ,βράστα.

Κωνσταντινιά είπε...

Συνονόματε!!

είσαι και πονηρούλης;
κάνουμε και αστειάκια;

Πάντα τέτοια διάθεση σου εύχομαι