Κυριακή, 26 Ιουνίου 2011

ΛΟΝΔΙΝΟ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ;;!!

Οδηγίες προς ναυτιλλομένους.
Ως επί το πλείστον φθάνουμε στο Λονδίνο με το αεροπλάνο. Το πρώτο σώφρον που θα κάνουμε είναι να προμηθευτούμε κάρτα απεριορίστων διαδρομών (oyster), καθώς και χάρτες των μαζικών μέσων μεταφοράς, από την αφετηρία του μετρό που είναι  στο υπόγειο  (basement)  του κτηρίου, ανάλογα με τις μέρες που πρόκειται να μείνουμε και τις ζώνες που έχουμε σκοπό να πάμε.
Συνήθως η 1η και 2η ζώνη μας καλύπτουν. Η κάρτα ισχύει για  λεωφορείο, υπόγειο και DLR. Για μακρύτερες διαδρομές με τρένο -National Rail- ή στον Τάμεση  - London River Services-, χρειάζεται να περάσουμε από τις θυρίδες για να πληρώσουμε τη διαφορά. Υπάρχουν εκπτώσεις και προσφορές για την κάρτα  Oyster ανάλογα  με τα άτομα την ημέρα και την ώρα.
Σας συμφέρει όμως από το αεροδρόμιο να πάρετε ταξί, ειδικά αν είστε 4 άτομα. Μπορείτε από την Ελλάδα να κανονίσετε να σας περιμένει στο αεροδρόμιο, είτε οι ίδιοι, είτε να το ζητήσετε από το ξενοδοχείο που θα μείνετε.

Οι τιμές που παραθέτω είναι από:

£25.00 Luton Airpor

£25.00 Heathrow Airport
£28.00 Stansted Airport
£38.00 Gatwick Airport
£20.00 City Airport
 


Ευτυχώς τα αξιοθέατα όπως και οι βασικοί τόποι διασκέδασης  βρίσκονται  συγκεντρωμένα.
Αν θέλουμε μια τοπογραφική πρώτη γεύση  καθώς και των  βασικότερων αξιοθέατων, παίρνουμε το 11 από Liverpool Street Station και βλέπουμε, τον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου - St Paul Cathedral-,  από όπου αν θέλουμε να δούμε το Tate Modern, κατεβαίνουμε και περνάμε με τα πόδια την MILLENNIUM BRIDGE, αν όχι συνεχίζουμε και βλέπουμε  τα δικαστήρια -Royal Courts of Justice-,  την Trafalgar Square και την Εθνική Πινακοθήκη. Κολλητά με την  National Gallery, είναι η πινακοθήκη πορτρέτων των επωνύμων  που είναι αξιοπρόσεκτη. Στην ευρύτερη γύρω περιοχή, είναι το Covent Garden,  η  China Town και το Soho. Το λεωφορείο όμως συνεχίζει και η επόμενη στάση του  όπου και θα κατεβούμε,  είναι το Westminster. Στην διαδρομή, στον δρόμο Whitehall, βλέπουμε τους βασιλικούς στάβλους, όπου γίνεται και εδώ αλλαγή φρουράς, (όχι μόνο στο Βασιλικό Παλάτι δηλ.), την Downing Street,  η οποία όμως πια είναι περιφραγμένη, τον Big Ben, το  London Eye -τη Ρόδα του Λονδίνου-, το  Κοινοβούλιο -Parliament- και τον ξακουστό καθεδρικό  όπου τελέστηκε ο τελευταίος βασιλικός γάμος, τον Westminster Cathedral.
Από εδώ με τα πόδια, μη τα θέλουμε και όλα δικά μας θα πάμε να δούμε το Buckingham Palace,  η περίφημη αλλαγή φρουράς γίνεται κάθε πρωί στις 11.30 και αν είμαστε φυσιολάτρες θα περπατήσουμε στα πάρκα St. James, το οποίο ανήκει στο Παλάτι,  Green Park και φυσικά στο πασίγνωστο  Hyde Park.
Το  Kensington Palace -το οποίο τώρα ανακαινίζεται και προβλέπεται η ανακαίνιση  να περατωθεί το 12 - και οι κήποι του, είναι μέσα στο Hyde Park.
Αν περάσουμε τον δρόμο που βρίσκεται πάνω από την λίμνη Sarpentine από όπου περναν και αυτοκίνητα, - εκτός αν γουστάρουμε να κάνουμε  βαρκάδα-, βγαίνουμε στο Royal Albert Hall και στο γιγάντιο  Albert Memorial.
Ακριβώς από κάτω είναι τα Sciences & Natural History Museums, kai to Victoria  Albert Museum.
Τα 2 πρώτα να τα επισκεφθείτε ασυζητητί. Η είσοδος όπως και στα προαναφερθέντα είναι ελεύθερη.
Αν έχουμε πίσω μας τα μουσεία προς το αριστερό  μας χέρι σε 400 μέτρα περίπου είναι τα Harrods.
Προς την πλευρά του  Kensington Palace είναι το Notting Hill  και το Portobello με την περίφημη αγορά του.
Τριγυρίστε το και δείτε το.
Προτείνω όμως μια διαφορετική αγορά,  πιο πολύχρωμη, πολυεθνική και πολύβουη.
Πάρτε από εκεί, από το  Notting Hill δηλαδή, την γραμμή 27 για Chalk Farm  και κατεβείτε μια στάση πριν το τέρμα στην  Camden Town. Κατευθυνθείτε στη αγορά  Camden Lock. Εκεί γίνεται της τρελής το πανηγύρι.Υπαίθριες, σκεπαστές, υπέργειες και υπόγειες αγορές κόσμος και κοσμάκης, ανισόπεδες γέφυρες και κανάλια συνθέτουν κάτι το διαφορετικό. Εμείς πήγαμε Σάββατο και μάλλον ο κόσμος θα ήταν περισσότερος.Δεν ξέρω τι γίνεται τις άλλες μέρες. Εκεί λοιπόν μπορείτε να χαζέψετε,(την πραμάτεια εννοώ), να ψωνίσετε, να σεργιανίσετε στα κανάλια, να κάνετε βόλτα με τα πλοιαράκια αλλά μπορείτε και να δοκιμάσετε φαγητά απ' όλες τις κουζίνες του κόσμου ετοιμασμένα εκείνη την ώρα  σε υπαίθρια κιόσκια.
Αν διαθέτετε αρκετό χρόνο αξίζει να πιείτε ένα καφεδάκι  στο Primose Hill, έναν λόφο με κάστρο που έχει στα πόδια του όλο το Λονδίνο. Πάτε ή με τα πόδια ή με το 274 .
Με το ίδιο λεωφορείο, το 274,  συνεχίστε και κατεβείτε στην στάση για τον Ζωολογικό Κήπο.
Δεν σας υποχρεώνω  να πάτε.
Σας εκλιπαρώ όμως να τριγυρίσετε το Regent's Park.
Αν  σας ενδιαφέρουν τα κέρινα ομοιώματα της Madame Tussaud   βγείτε από την έξοδο York Bridge. Εκεί κοντά, σχεδόν απέναντι,  είναι και το μουσείο του Sherlock Holmes.
Αν  δεν σας ενδιαφέρουν  τότε βγείτε από την έξοδο κοντά στο Μουσουλμανικό Τζαμί και μη λυπηθείτε να κάνετε μια 20λεπτη διαδρομή με τα πόδια, προς τη Μικρή Βενετία.( Little Venice). Σας καθοδηγούν και οι  πινακίδες όσο είστε στο πάρκο.
Πώς σας φαίνεται; Δεν το χορταίνετε; Υπάρχει λύση και μάλιστα αν  σας έχει ξεμυαλίσει το  Camden Lock Market. Μπορείτε να ξαναπάτε με το καραβάκι. Η διαδρομή  δεν περιγράφετε με λόγια, περνάς από βάρκες-σπίτια, από σπίτια με προβλήτα στο κανάλι, βλέπεις το καταπράσινο, ανθοστολισμένο και υπέροχα περιποιημένο Regent's Park από άλλη οπτική.
Η Μικρή Βενετία είναι πίσω από το Paddington και αν δεν έχετε χρόνο ή διάθεση για γόνδολες, μπορείτε να πάρετε τον υπόγειο ή μια από τις γραμμές των λεωφορείων  για το ξενοδοχείο σας.
Η συγκοινωνία στο Λονδίνο είναι πολύ καλή, 24ωρου βάσεως, οι οδηγοί ευγενέστατοι και εξυπηρετικοί, σε περιμένουν στη στάση και σε καθοδηγούν.
Τα  λεωφορεία δεν έχουν πολύ κόσμο αλλά στο μετρό υπάρχει το αδιαχώρητο ειδικά ώρες αιχμής.
Παρόλο που υπάρχουν πολλές διαδρομές, οι πινακίδες είναι κατατοπιστικές και βρίσκεις πολύ εύκολα τον προορισμό σου.
Σε πολλούς σταθμούς κατεβαίνεις έως και 4 ορόφους, σε άλλους έχει κυλιόμενους διαδρόμους όπως στα αεροδρόμια. Καταλαβαίνεις δηλαδή αποστάσεις και μεγέθη.

Η βολτίτσα σας άνοιξε την όρεξη;
Απέναντι από τον σταθμό είναι μια παραδοσιακή pub. Ο μύθος λέει ότι εκεί σύχναζε ο Ντίκενς. Αλήθεια ή ψέμματα δεν έχει σημασία. Έχει χρώμα και Άγγλους-Άγγλους. Στις  pub του Λονδίνου μπορείς να πιεις καφέ, αναψυκτικό, να φας πιάτα της ώρας, πιάτα της ημέρας, παραδοσιακά και μη, να επιλέξεις από ποικιλία επιδορπίων και φυσικά πάνω απ όλα να πιεις μπύρες.
Είναι στέκια για κοινωνικές και επαγγελματικές συναντήσεις, διασκέδασης και χαλάρωσης.
Συνήθως είναι μεγάλοι χώροι με επίπεδα και εκτός από το μπαρ που γίνεται το αδιαχώρητο, υπάρχουν χώροι πριβέ, ή αίθουσες μπιλιάρδου όπως στο συγκεκριμένο.
Στην περιοχή είναι και το The Chapel. Ανήκει σε ένα ζευγάρι Αγγλίδας και Έλληνα και ίσως και γι αυτό έχει  ύφος  αγγλικό και φιλοξενία Ελληνική. Τον συνδυασμό τον γεύεσαι και στα πιάτα. Ενώ οι περισσότερες pub είναι ωραιότερες στο εσωτερικό τους, η συγκεκριμένη έχει και πολύ ωραίο εξωτερικό χώρο. (για τους καπνίζοντες η πληροφορία).
Για τους πιο χαρμάνηδες  σε δυο βήματα επί της Edgware road  είναι η Λιβανέζικη γειτονιά  όπου υπάρχουν και ναργιλέδες και λιβανέζικο φαγητό.
Γενικά η διεθνής κουζίνα πλειοψηφεί.
Θα  βρεις φαγητό για όλα τα γούστα και βαλάντια. Υπάρχει και μια αλυσίδα ελληνικών εστιατορίων αλλά απ ότι είδα δεν αφορά Έλληνες.
Το Λονδίνο είναι μια ζωντανή παγκοσμιοποιημένη  πόλη . Συνυπάρχουν όλες οι φυλές και φαίνεται να τα βρίσκουν.
Στους δρόμους  θα δεις να χορεύουν ραπ, χιπ-χοπ, να αυτοσχεδιάζουν σόου, να κάνουν ακροβατικά κ.λ.π.
Μπορείς να περάσεις μισή μέρα χωρίς να βαρεθείς κάτω από την Ρόδα - London Eye, βλέποντας παραστάσεις δρόμου, τους ανθρώπους αγάλματα και διάφορα εποχικά φεστιβάλ και δρώμενα.

 Συνεχίζεται.............

2 σχόλια:

Γιώργος Κ. είπε...

Γύρισες κατενθουσιασμένη....το καταλάβαμε. Μπράβο χαίρομαι που περάσατε καλά και σας άρεσε.Γράψε κι άλλα θα είναι χρήσιμα, για πολλούς, που ενώ πάνε Λονδίνο, δεν νομίζω ότι τα βλέπουν όλα όσα είδατε !

Κωνσταντινιά είπε...

Γιώργο,
καλά καταλάβατε.
Περάσαμε πολύ ωραία και η ανάρτηση έγινε για 2 λόγους. Και για αναμασήσω τις εντυπώσεις, αλλά και για λόγους χρησιμότητας όπως σωστά αναλήφθηκες.
Πιστεύω πως είναι ένας κατατοπιστικός οδηγός γι αυτόν που θα πάει πρώτη φορά στο Λονδίνο.
Πρέπει να συνεχίσω πριν η σκόνη της καθημερινότητας θαμπώσει τις μνήμες.