Σάββατο 12 Ιουνίου 2010


Γουόλτερ Λάκερ, ένας από ρους σημαντικότερους ιστορικούς του καιρού μας.

Οσο τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρνούνται ή διστάζουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τα θέματα της ενέργειας και της εξωτερικής πολιτικής τόσο περισσότερο θα περιορίζεται η ισχύς της Ε.Ε. στην παγκόσμια σκηνή. Και είναι ήδη αρκετά αποδυναμωμένη, λέει ο Γουόλτερ Λάκερ, ένας από τους σημαντικότερους ιστορικούς του καιρού μας.Είναι κοινός τόπος ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση περνάει κρίση - σε αυτό το στάδιο είναι εφικτό να επιχειρήσουμε προβλέψεις σχετικά με τη μελλοντική εξέλιξή της;

«Η κατάσταση είναι οπωσδήποτε πολύ σοβαρή, αυτό δεν χωράει αμφιβολία. Ωστόσο μια κρίση μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Από τη μια μεριά, μπορεί να οδηγήσει τελικά σε μια πολύ πιο ισχυρή Ε.Ε. Να σας θυμίσω ότι ένας από τους ιδρυτές της είχε πει ότι μια ένωση κρατών μόνο μέσα από μια κρίση μπορεί να γεννηθεί. Με άλλα λόγια, πρέπει να συντρέχουν σοβαροί λόγοι ώστε να αποφασίσουν διαφορετικά κράτη να αντιμετωπίσουν ενωμένα μια, καθώς φαίνεται, κοινή πρόκληση. Σε περιόδους ομαλότητας, όταν τα προβλήματα δεν μοιάζουν απειλητικά, οι άνθρωποι δεν βρίσκουν κανένα λόγο να καθήσουν να συζητήσουν γύρω από τον περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας τους. Αλλά όταν ξεσπάει η κρίση...Από την άλλη, στην προκειμένη περίπτωση, δεν αποκλείεται να αποδειχτεί ότι τελικά η Ε.Ε. είναι υπερβολικά αδύναμη και υπερβολικά αναποφάσιστη. Θα έλεγα ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να κρίνουμε, αλλά ας πούμε τουλάχιστον ότι δεν έχουν όλα χαθεί. Οχι ακόμη. Είμαι από εκείνους που θεωρούν ότι οι δύσκολες συνθήκες δημιουργούν και προϋποθέσεις για να συνειδητοποιήσουν, ίσως, οι ηγέτες και οι λαοί πως δεν αρκεί η νομισματική ένωση -ούτε ακόμη και η οικονομική συνεργασία- ότι χωρίς πολιτική ηγεσία η Ε.Ε. δεν θα έχει διάρκεια».

Κι αν δεν προχωρήσει η πολιτική ενοποίηση;

Εκτός από τους ηγέτες, πάντως, και οι πολίτες των ευρωπαϊκών κρατών στέκονται με αμφιθυμία απέναντι στο ενδεχόμενο εμβάθυνσης της ενοποίησης.

Αξίζει να αντιστραφεί αυτό το κλίμα;

«Ολα καταλήγουν σε μια πολύ απλή πραγματικότητα - ότι κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές αξίες. Υπάρχουν, λοιπόν, κι εκείνοι που πιστεύουν ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνουν κι άλλα βήματα προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, ότι κάτι τέτοιο δεν θα συνιστά πρόοδο. Υπάρχουν, άλλωστε, κάτοικοι ευρωπαϊκών κρατών που πιστεύουν ότι δεν έχουν ούτε κοινές αξίες ούτε κοινά συμφέροντα με κατοίκους άλλων ευρωπαϊκών κρατών και πολύ απλά τάσσονται εναντίον της Ε.Ε. Αρκεί, βέβαια, να γνωρίζουν ότι εκτός της Ε.Ε., ή εντός μιας αδύναμης Ε.Ε., περιορίζεται η ισχύς και της δικής τους χώρας. Καλό θα ήταν να έχουν συνείδηση αυτής της παραμέτρου. Και να αντιλαμβάνονται, επίσης, τις συνολικότερες επιπτώσεις που θα έχει αυτή η παράμετρος στα εσωτερικά της χώρας τους, δηλαδή και στη ζωή τους. Δεν αμφιβάλω ότι έχουν σοβαρούς λόγους να αντιτάσσονται στην ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, αλλά οφείλουν να έχουν στο νου τους και ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες για την κάθε χώρα ξεχωριστά, σε περίπτωση που δεν προχωρήσει η πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης».


Δεν υπάρχουν σχόλια: