Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

ΜΟΡΦΩΣΗ

Νιώθω ότι είναι αναπόφευκτο τώρα, ίσως και αναγκαίο, να μιλήσω για μόρφωση- παιδεία- καλλιέργεια.

Οι αναλφάβητοι κατέχουν παγκοσμίως ένα μεγάλο ποσοστό, σε μερικές χώρες φτάνει έως και το 60 % και όσο και να μας φαίνεται παράξενο ένα 20 % στην Ελλάδα δεν έχει τελειώσει το δημοτικό.

Λέγοντας αναλφαβητισμό, το εννοώ με την κοινή έννοια του όρου, αυτούς δηλαδή που δεν μπορούν να γράψουν και να διαβάσουν και όχι αυτούς που δεν ξέρουν να χειρίζονται ηλεκτρονικό υπολογιστή, όπως άκουσα τις προάλλες να λέει ο Νίκος Δήμου.

Είναι γνωστό πως δεν είχαν ανέκαθεν όλοι οι άνθρωποι τη δυνατότητα να μορφωθούν. Μέχρι τον μεσαίωνα με την ξανά-ανακάλυψη της τυπογραφίας και την υποτυπώδη μορφή σχολείων που άρχισαν να εμφανίζονται σε μοναστήρια, με απώτερο φυσικά σκοπό να γαλουχήσουν ανθρώπους κατά πώς τους βόλευε, δυνατότητα να μορφωθούν είχαν μόνο οι εύποροι άνθρωποι. Κυρίως άνδρες, γυναίκες στα πανεπιστήμια έγιναν δεκτές, μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, στα τέλη του 1800.

Στην Ελλάδα η δωρεάν δημόσια εκπαίδευση θεσπίστηκε από τον Γεώργιο Παπανδρέου και από τότε η μια κρίση διαδέχεται την άλλη. Για τη "μαλλιαρή", για τους τρόπους διαπαιδαγώγησης, για τους τρόπους εξετάσεων, για το μονοτονικό, την ύλη και τις τελευταίες μέρες για τα λάθη που υπάρχουν στα βιβλία.

Για μένα το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής εκπαίδευσης είναι πως όλοι, εκπαιδευτές, μαθητές, γονείς, την αντιμετωπίζουν σαν ένα πικρό ποτήρι που πρέπει να υποστείς αν θέλεις να σταδιοδρομήσεις.

Αντί να παρέχει κίνητρα όπως θα όφειλε, για να απελευθερωθεί η φαντασία, να ξεδιπλωθεί η σκέψη, να οξυνθεί η κρίση, να σμιλέψει χαρακτήρες και γενικά να κοινωνικοποιήσει τα μελλοντικά μέλη της κοινωνίας εστιάζεται στην απομνημόνευση και τη στείρα γνώση.

Όλοι μας θα συναντήσαμε άξεστους επιστήμονες, συναισθηματικά ανώριμους και ακαλλιέργητους.
Μπορεί να έχεις μόρφωση μα να μην κατέχεις τη σοφία, τη λεγόμενη λαϊκή σοφία, που μπορεί να συναντήσεις σε αναλφάβητους ανθρώπους που την απέκτησαν μέσα από την πείρα της ζωής και την ανθρωπιά τους.


7 σχόλια:

Sophia Kollia είπε...

Λοιπόν, αυτός είναι ένας πόνος..μεγάλος!! Το τι βλέπω, δεν λέγεται? Παιδιά που δεν μπορούν να συντάξουν μια πρόταση, να διατυπώσουν ένα νόημα, να εκφράσουν ένα συναίσθημα. Και ΟΛΑ αυτά, θέλουν να καταργηθεί η βάση, να πάνε πανεπιστήμιο κλπ. Έχουμε χάσει το μέτρο τελείως.
Καλημέρα και καλή βδομάδα

Ανώνυμος είπε...

Η τελευταία σου πρόταση τα λέει όλα Κωνσταντινιά. Κάποια όμως άλλη πρόταση μου μυρίζει επηρεασμό από τον Αστερίωνα ή μήπως κάνω λάθος;
Όσο για την κρασοκατάνυξη μετά αμπελοφιλοσοφίας γιατί όχι. Ξέρω άλλωστε κάποιον που ετοιμάζει κάτι καταπληκτικά μεζεδάκια μετά ούζου. Νομίζω τον γνωρίζεις και εσύ λιγάκι. Αν κατορθώσω να έρθω προς τα επάνω ελπίζω να το συνδυάσουμε. Πολλά φιλιά gskastro

καλημέρα είπε...

Ήμουν έτοιμη να σου γράψω πόσο συμφωνώ με την άποψη του Ν.Δήμου. Εκείνο το 20% όμως των ανθρώπων που δεν ξέρουν να γράφουν και να διαβάζουν, ούτε το στοιχειώδες δηλαδή, με ζάλισε. Απίστευτο ποσοστό. Στον 21ο αι.;

Κωνσταντινιά είπε...

Σοφία,

υποθέτω ότι είσαι στη δευτεροβάθμια, για να λες για εισαγωγικές. Ποιος νομίζεις ότι ευθύνεται για αυτή την κατάντια;
Απ ότι λες τα παιδιά δεν έχουν βάσεις και είναι και συναισθηματικά ανώριμα.

Κωνσταντινιά είπε...

Κάστρο,

δεν αποκλείεται να έχω επηρεαστεί από τον Αστερίωνα αλλά δεν μπορώ να εντοπίσω την οσμή. Μπορείς να με βοηθήσεις;

Αναμένω συνδυασμό!

Φιλιά!!

Κωνσταντινιά είπε...

Αναστασία,

μια γνωστή μου, που είχε τοποθετηθεί στη Ρόδο, μου είπε πως τα παιδιά παρατούν το σχολείο για τον τουρισμό με τη συναίνεση των γονιών τους. Απίστευτο;

Όσο για τον τεχνολογικό αναλφαβητισμό, πιστεύω πως είναι και αυτό ένα θέμα που σηκώνει συζήτηση. Ο Δήμου πάντως ήταν κάθετος και απόλυτος.

την καλημέρα μου!

Ανώνυμος είπε...

Κωνσταντινιά η οσμή έχει να κάνει με την φράση «με απώτερο φυσικά σκοπό να γαλουχήσουν ανθρώπους κατά πώς τους βόλευε». ‘Όχι ότι δεν το πιστεύω και εγώ, δυστυχώς η μόρφωση δεν είχε, τουλάχιστον σε ορισμένες χώρες και χρόνους, την πρόθεση να δημιουργήσει ελεύθερα μυαλά αλλά να κατευθύνει.
Όσο για τον συνδυασμό τον θέλω και εγώ για να ξεσκάσω λιγάκι. Προς το παρόν αναχωρώ το πρωί στις οκτώ και επιστρέφω το βράδυ στις εννέα.
Πολλά φιλιά gskastro