skip to main |
skip to sidebar
Η πληροφορία είναι δύναμη, μπορεί και να μας μπερδεύει ή και να μας αποπροσανατολίζει όπως με ιλαρότητα "αιτιολόγησα" στην προηγούμενη ανάρτηση, αλλά δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε την ανάγκη που έχουμε για γνώση, την ικανοποίηση που νιώθουμε τη στιγμή που την αποκτούμε, την επιθυμία να την μοιραστούμε, την ηδονή που μας παρέχει η αναζήτησή της.
Με έπαρση αναφέρουμε πως οι Έλληνες πρώτοι επινόησαν τη φιλοσοφία, την αγάπη στην γνώση δηλαδή, που κατόπιν θεωρήθηκε ως ύψιστη αποστολή και αποτέλεσε ένα καθορισμένο πολιτισμικό είδος, απασχόλησε και απασχολεί την ανθρωπότητα και έχει συμβάλλει τα μάλα στην διαμόρφωση της κοινωνίας μας και του πολιτισμού μας.
Λαμπρό παράδειγμα είναι πως Η Διακήρυξη Των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πηγάζει από τη Δεύτερη Πραγματεία του Λοκ.
Οι διαφωτιστές οραματίστηκαν έναν κόσμο όπου η εμπάθεια και η δυστυχία θα εξαφανιζόταν χάρη στη διάδοση των γνώσεων και στην αυξανόμενη ευημερία. Δυστυχώς όμως φθάσαμε στη σημερινή εποχή που θαρρείς εκεί όπου οι γνώσεις περισσεύουν, εκεί που η ευημερία ξεχειλίζει, εκεί ο άνθρωπος γίνεται κατώτερος των περιστάσεων, υλιστής, ατομιστής.
8 σχόλια:
Κοινός παρονομαστής και στις δύο αναρτήσεις σου είναι η σχιζοφρενής αντίληψη του ανθρώπου να απολαμβάνει
τα πάντα γύρω του στον υπερθετικό βαθμό με διαρκώς αυξανόμενη την ΄προσπάθειά του γιαυτό,αδιαφορώντας
για τις συνέπειες!
Δέν μπορώ να φανταστώ για παράδειγμα
έναν ποντικό να φτιάχνει πέντε φωλιές και να κουβαλάει 100 κιλά τροφής για το χειμώνα ,κι ας έχει τη δυνατότητα να το κάνει!
Μοιραία η γνώση γίνεται υποχείριο του άκρατου πλουτισμού,με αποτέλεσμα
να εμφανίζονται όλα αυτά τα αντιφατικά φαινόμενα.
Κωνσταντινιά έχει καμιά σχέση η πληροφόρηση με την γνώση (και όταν γράφω γνώση εννοώ την αληθή γνώση); Είναι ένα από τα πολλά που με έχουν απασχολήσει (το άλλο είναι ο έρωτας) αλλά δεν έχω βρει απάντηση, ίσως φταίει και η ικανότητα της φαιάς μου ουσίας.
Σήμερα με την πληθώρα της πληροφόρησης (είναι και αυτό μέρος της απληστίας μας. Πολύ ωραίο το παράδειγμα του kostaslogh) έχω την εντύπωση ότι η γνώση, η αληθής γνώση γίνεται απόμακρο αστέρι και πολύ λίγοι μπορούν να το αγγίξουν.
Κλείνοντας θα δώσω τους ορισμούς για τον manager και τον ειδικό. Είναι κάτι που με βοηθάει να καταλαβαίνω όλα αυτά που γίνονται γύρω μου.
Manager είναι ο άνθρωπος που γνωρίζει λίγα για πολλά θέματα και συνεχίζει να μαθαίνει λιγότερα και λιγότερα για περισσότερα θέματα έως ότου γνωρίζει τίποτα για το παν.
Ο ειδικός είναι ο άνθρωπος που γνωρίζει πολλά για λίγα θέματα και συνεχίζει να μαθαίνει περισσότερα για λιγότερα θέματα έως ότου γνωρίζει το παν για κανένα θέμα.
Πολλά φιλιά gskastro
Κώστα,
κι εγώ αυτό πιστεύω. Η απληστία και η ματαιοδοξία δηλαδή του ανθρώπου ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την εκμετάλλευση ανθρώπινων (σωματικών-πνευματικών) και φυσικών πόρων
Κάστρο,
πρώτα απ' όλα να σε καλωσορίσω, επίτηδες χάνεσαι για να σε αποθυμούμε; και μετά να σου πω πως θέτεις ένα πολύ καίριο ερώτημα που η απάντηση του είναι πολύπλευρη.
Η σχέση που έχει η γνώση με την πληροφορία, θα έλεγα εγώ ,είναι ότι χωρίς γνώση δεν μπορείς να επεξεργαστείς τις πληροφορίες, να τις αναλύσεις, να τις συνθέσεις, να τις κρίνεις, να βγάλεις συμπεράσματα κ.τ.λ.
Όσο ότι την αληθή γνώση πολύ λίγοι μπορούν να την αγγίξουν, δεν μπορώ να το δεχτώ. Είναι ποτέ δυνατόν να πει κάποιος πως τα ξέρει όλα; Εκτός αν με τη λέξη αληθή εννοείς κάτι άλλο, πιο μυστηριακό.
Βέβαιο για μένα είναι πως όσο πιο πολλά μαθαίνεις τόσο καταλαβαίνεις ότι υπάρχουν περισσότερα. Τι είπε άλλωστε και ο Σωκράτης; Εν οίδα ότι ουδέν οίδα.
Στο κείμενό μου πάντως μιλάω για τη γνώση ως εσωτερική ανάγκη να γνωρίσουμε και να ερμηνεύσουμε τον κόσμο μας, με βαθύτερο σκοπό να βοηθήσουμε τον εαυτό μας και κατ επέκταση το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.
Η πληροφορία από την άλλη μεριά, είναι το μέσο για να μεταδόσεις γνώση και στο σημερινό ανεπτυγμένο κόσμο , ειδικότερα με το διαδίκτυο, έχει φθάσει να είναι απίστευτα εύκολα προσβάσιμη.Εδώ ίσως πρέπει να αναφερθεί και ένα άλλο ακόμη καυτό πρόβλημα των ημερών μας, πως πολλές ομάδες ανθρώπων και πως πολλοί λαοί δεν έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν πληροφορίες όχι βέβαια από το διαδίκτυο, μα ούτε ακόμη από τον τύπο ή βιβλία ή ακόμη και από τη λεγόμενη δημόσια εκπαίδευση.
Το ζήτημα όπως προαναφέρω είναι κατά πόσο μπορούμε να κάνουμε κτήμα μας ή και να αξιοποιήσουμε αυτό τον τεράστιο όγκο πληροφοριών.
Διαφωτιστικά αυτά για τον μάνατζερ και τον ειδικό, και, όσο για το ότι δεν μπορείς να βρεις απαντήσεις για θέματα όπως ο έρωτας δεν ευθύνεται η ικανότητα της φαιάς ουσίας σου αλλά τα θέματα. Να σου πω και την αλήθεια μου είναι από τα ζητήματα που αν απαντηθούν θα χάσουν την ομορφιά και το μυστήριο που τα τυλίγει.
Υ.Γ. Όπως θα κατάλαβες με τσίγκλησες.
Κωνσταντινιά και σαφώς σε τσίγκλησα αλλά δυστυχώς αυτές οι συζητήσεις χάνουν την γοητεία τους όταν γίνονται μέσα από το άψυχο PC, χρειάζεται προσωπική επαφή, παρεούλα και κουβεντούλα και αν συνοδεύεται και από καλό κρασί και μεζέ τότε το σκηνικό είναι ιδανικό για να ξημερωθεί κανείς συζητώντας. Και πάλι πολλά φιλιά gskastro
Ααααχ..Κωνσταντινιά μου, μετά τον Λοκ... μόνο ο Μπακούνιν μας έμεινε..χαχχαααα!!!
Φιλάκια πολλά!
(αυτό που δεν μπορώ να συγκεντρωθώ ποτέ και να μιλήσω σοβαρά...πρέπει να το κοιτάξω..)
Αμανίτα,
μόλις δημοσίευσα μιαν ανάρτηση. Αν είχα διαβάσει το σχόλιο σου θα έγραφα για τον Μπακούνιν.Μου φαίνεται πως θα ασχοληθώ μαζί του στη μεθεπόμενη.
Κοίταξε ό,τι θέλεις, μα πριν διάβασε τι παρενέργειες έχει η υπερβολική χρήση παυσίπονων.
Έλα αστειεύομαι! να μην κοιτάξεις τίποτε και να μην αλλάξεις. Στο κάτω-κάτω έτσι σε γνωρίσαμε, ασυγκέντρωτη και ασόβαρη, έτσι σε αγαπήσαμε. Χα χα χα
φιλιά!!!!
Κάστρο,
και άλλες φορές το ανέφερες αυτό. Μου κάνεις πρόταση για κρασοκατάνυξη μετά φιλοσοφίας; Αν ναι,λέγε πού και πότε θέλεις να βρεθούμε.
Δημοσίευση σχολίου