Σήμερα θα μιλήσουμε για το κάλλος γιατί το κάλλος κυριαρχεί , στη διακόσμηση, στη μόδα,στη λογοτεχνία, σε κάθε είδους έκφραση τέχνης, εικαστικής, χρηστικής, πνευματικής.
Σήμερα θα μιλήσουμε για το κάλλος γιατί πιστεύω πως είναι υπερτιμημένο όσον αφορά τον άνθρωπο και ειδικότερα τη γυναίκα, αν και στις μέρες μας και η ανδρική φιλαρέσκεια δεν υστερεί.
Λάθος μου. Σήμερα δεν θα μιλήσουμε για το κάλλος. Θα μιλήσουμε για την φιλαρέσκεια.
Λοιπόν. Αναμφισβήτητα όλοι μας προσέχουμε την εμφάνισή μας, αναμφίβολα όλους μας έλκει το ωραίο και πολλές φορές μας αιχμαλωτίζει.
Σφάζονται παλληκάρια για τα ωραία μάτια λέει το δημώδες.
Μέχρι ποιου σημείου όμως πρέπει να παρασυρόμαστε από αυτό το τόσο υποκειμενικά ωραίο;
Γιατί ποιος είναι αλήθεια ο ορισμός του ωραίου, του όμορφου, του κάλλους;
Το λεξικό λέει:κάλλος το [kálos] Ο46α : 1. ομορφιά, για να υπογραμμίσουμε την υψηλή αισθητική απόλαυση που προκαλεί η τελειότητα του ανθρώπινου σώματος ή του φυσικού περιβάλλοντος: Ο Ερμής του Πραξιτέλη είναι η τέλεια έκφραση του σωματικού κάλλους.
Αυτή η αισθητική απόλαυση είναι τελικά αυτό που μας ωθεί να υπομένουμε τόσες και τέτοιες επώδυνες και επικίνδυνες επεμβάσεις για να αλλάξουμε- βελτιώσουμε χαρακτηριστικά μας ή να μεγεθύνουμε ή σμικρύνουμαι μέρη του κορμιού μας;
Συνεχώς λέμε πως οι αρχαίοι τα είπαν όλα. Ναι, θα συμφωνήσω. Αυτοί τα είπαν. Εμείς τ' ακούμε; Ο Δημόκριτος είπε πως η ύπαρξη ενός φυσικού κάλλους χωρίς το έλλογο στοιχείο, χωρίς πνευματικότητα παρέπεμπε στο ζωώδες, στο άλογο, στο κτηνώδες.
Γιατί στον άνθρωπο όλα πρέπει να είναι ωραία: και το πρόσωπο, και το ντύσιμο, και η ψυχή, και οι σκέψεις.
Καλός κ΄αγαθός έλεγαν. Τι κάνουμε για το αγαθός; Στο ελάχιστο αν φροντίζαμε την καλλιέργεια μας, την παιδεία μας, τη διαγωγή μας, αν δίναμε περισσότερη αξία στον εσωτερικό μας κόσμο, αυτόν που στο κάτω-κάτω χτίζουμε οι ίδιοι μας, αυτόν που εξαρτάται από εμάς και δεν μας χαρίζεται από τη φύση ή ως θείο δώρο, τότε πιστεύω δεν θα είχαμε την ανάγκη να προστρέχουμε στους πλαστικούς. Εδώ ίσως είναι απαραίτητο να διευκρινίσω πως δεν είμαι συλλήβδην κατά των επεμβάσεων. Υπάρχουν αισθητικές επεμβάσεις που είναι απαραίτητες. Μιλάω γι αυτές που γίνονται από κάποιου είδους κόμπλεξ, το οποίο ως επί το πλείστον παραμένει και μετά την επέμβαση. Για συμπλέγματα που ίσως χρίζουν ψυχολογικής αντιμετώπισης.
Ας μην ισοπεδώνουμε την προσωπική μας μοναδικότητα για να γίνουμε κακέκτυπα αντίγραφα εικονικά κατασκευασμένων προτύπων.
Και ας έχουμε υπόψη μας πως η γυναίκα έχει μόνο μια δυνατότητα να είναι όμορφη, ενώ έχει χίλιες δυνατότητες να είναι ελκυστική.
οι συγνώμες
Πριν από 1 ημέρα
6 σχόλια:
Κωνσταντινιά δεν θέλω να μπαίνω σε τέτοιου είδους συζητήσεις όπου υπάρχει έντονο το στοιχείο του υποκειμενικού. Έχω δηλώσει λάτρης της γυναίκας, έχω δηλώσει ερωτευμένος με την γυναίκα, έχω δηλώσει ότι η γυναίκα θα σώσει την ανθρωπότητα από το κατάντημα που την φέραμε μετά από 3000 χρόνια εμείς τα αρσενικά.
Της δικαιολογώ λοιπόν και τα λάθη της και την φιλαρέσκεια της. Όσο για το κάλλος είναι τελείως υποκειμενικό, «ένα βρυχώμενο αυτοκίνητο αγώνων είναι πιο όμορφο από τη Νίκη της Σαμοθράκης» υποστήριζε ο αποκαλούμενος «γκουρού» του φουτουρισμού Ιταλός Τομάσο Μαρινέτι.
Φυσικά ένα βρυχώμενο αυτοκίνητο αγώνων οδηγούμενο από μια ωραία γυναίκα είναι ακόμα πιο όμορφο υποστηρίζει ο gskastro, Φιλιά
Σαφώς η γοητεία του πνεύματος είναι ισχυρότερη απ αυτήν του σώματος.
Απ΄την άλλη πιστεύω ότι η προσπάθεια
για το καλώς φαίνεσθαι καλώς υπάρχει
αφού και η ίδια η φύση αυτό κάνει όταν επιλέγει το ωραιότερο και δυνατότερο μέλος μιας κοινότητας για την αναπαραγωγή.Επίσης η ίδια φύση είναι
που χρησιμοποιεί μεθόδους εξαπάτησης
με σκοπό την αναπαραγωγή(ορχιδέες).
Σε κάθε περίπτωση όμως η υπέρβαση
του μέτρου καί φαίνεται καί αποδοκιμάζεται πάντα.
Κάστρο,
σεβαστή η άποψή σου, μα γιατί να μη μπαίνεις σε τέτοιου είδους συζητήσεις; Κατά βάση όλα υποκειμενικά είναι. Εδώ και τα μαθηματικά έχουν πια μεταφυσική!
Ευχαριστώ πάντως εκ μέρους του γυναικείου φίλου που μας δικαιολογείς τα λάθη και τα πάθη μας.
Κώστα,
δεν έχω να σου πω πολλά μια και συμφωνούμε.
Τα λες πολύ ωραία, ίσως θα έπρεπε να υπάρχουν και μέσα στην ανάρτηση τα λόγια σου μιας και συμπνέουν με την "κεντρική ιδέα".
Καλημέρα και καλώς σε βρήκα.
Συμφωνώ απόλυτα με αυτά που γράφεις.
Είμαι τελείως αντίθετη με τη φράση , είμαι λάτρης του γυναικείου φύλλου, μου ακούγεται όπως, μου αρέσουν τα αυτοκίνητα, λατρεύω τα άλογα...και τέτοια. Η πρακτική έχει αποδείξει ότι για κάθε πόντο που λείπει από μια γυναίκα, πρέπει να το αντισταθμίσει με ένα βιβλίο!
Καλημέρα
Καλημέρα Σοφία,
και χάρηκα ιδιαίτερα που με βρήκες. Ελπίζω να μην χαθούμε και είμαι σίγουρη πως δεν εννοείς πως πρέπει να κερδίζουν τον πόντο οι γυναίκες χρησιμοποιώντας το βιβλίο ως σκαλοπάτι.
Υ.Γ.Αν δεν χαθούμε θα πρέπει να υπομένεις και το "ιδιαίτερο" χιούμορ μου.
Δημοσίευση σχολίου