Τετάρτη 25 Ιουνίου 2008

ΕΚΝΕΥΡΙΖΟΜΑΙ

Εκνευρίζομαι όταν σε συνεντεύξεις γνωστών ηθοποιών, μουσικών και γενικά καλλιτεχνών οι αναφορές στην χρήση διαφόρων ουσιών γίνεται ελαφρά τη καρδία.

Μας ανακοινώνουν για παράδειγμα οι περισσότεροι ότι "έχουν περάσει από αυτό το στάδιο", για να "εμπνευστούν" ή για να αποδώσουν στη σκηνή ή στο πανί.

Περνάνε κατά την γνώμη μου μια λανθασμένη εικόνα στους αναγνώστες και ειδικότερα στους ανήλικους θαυμαστές τους. Μια εικόνα όχι μόνο πλασματική, μα και τελείως επικίνδυνη.


Χρειάζεται δηλαδή η έμπνευση δεκανίκια;
Κατ’ επέκταση χρειαζόμαστε βοηθήματα για να αντιμετωπίσουμε τις αντιξοότητες;

Το κυριότερο, είναι τόσο εύκολο να περάσεις από αυτό το στάδιο, της χρήσης των ουσιών δηλαδή, και να το ξεπεράσεις γρήγορα και ανώδυνα;

Όσοι λίγο έχουν ενημερωθεί για τις απεξαρτήσεις κάθε είδους, αλκοόλ, τζόγου, νικοτίνης, γνωρίζουν ότι οι χρήστες από τους ειδικούς θεωρούνται για 5 μπορεί και 10 χρόνια μετά την απεξάρτηση, όχι σαν «καθαροί» αλλά σαν πρώην χρήστες.

Ξέρουμε ότι στην τρυφερή νεανική ηλικία, υπάρχει η ανάγκη των ινδαλμάτων, των προτύπων.
Ξέρουμε ότι η κρίση είναι ακόμη ατροφική στα παιδιά αυτά.
Η επιρροή και η λανθασμένη εντύπωση για τέτοιου είδους θέματα μπορεί να αποβούν μοιραία.


Γιατί ο τύπος και οι δημοσιογράφοι περνούν ψευδείς εντυπώσεις;
Γιατί φωτίζουν αυτά τα πρόσωπα με μια λάμψη πλασματική; Τα ηρωοποιούν;

Τα Μ.Μ.Ε. είναι εξουσία, έχουν δύναμη, θα πρέπει να χειρίζονται με περισσότερη επιμέλεια και γνώση ζητήματα που έχουν τέτοιο και τόσο σοβαρό αντίκτυπο σε άτομα, σε οικογένειες, στο κοινωνικό σύνολο.

20 σχόλια:

asterion είπε...

Απλούστατα, το συμπέρασμα είναι ένα. Ο ηλεκτρονικός και έντυπος.......εφιάλτης είναι πέραν της αποστολής του. Οι διάφοροι που ανακατεύονται μπορούν να πουλήσουν και τους δύο τους γονείς προκειμένου να βγάλουν είδηση. Είναι ικανοί να προδώσουν την χώρα τους, και να κάνουν τα πάντα προκειμένου να κολουθήσουν τις διαταγές του....καναλάρχη. Δεν έχουν αναστολές ή ηθικούς φραγμούς.

kostaslogh είπε...

Καλησπέρα Φιλαράκι
Σε ότι αφορά τα "κανάλια"συμφωνώ
ακριβώς με το φίλο asterion,έμποροι
είναι τό κέρδος πρώτα !
Το star system πουλάει, το κοινωνικό
μήνυμα όχι.
Ποιοι φταίνε :
Εμείς και μόνο εμείς!!!επειδή:
Δέν οργανωθήκαμε για να δημιουργήσουμε
φορείς με ανάλογη δράση.
Δέν απαιτήσαμε από το κράτος να το κάνει παρ ότι έχει την υποχρέωση
να το πράξει αυτοβούλως!
Το κράτος έχει τη εξουσία και φορείς
να δημιουργήσει και τα κανάλια να
υποχρεώσει να κινηθούν ανάλογα.
Αλλά δεν θέλει,ποτέ δεν ήθελε,
επειδή απ το ίδιο σύστημα τρέφεται!
Σαν ΠΡΩΗΝ καπνιστής δηλώνω
ότι όποιος έχει εθιστεί σε οποιαδήποτε
εξαρτησιογόνο ουσία είναι εξαρτημένος
εφ όρου ζωής.
Δηλώνω "πρώην' για να το πιστέψω εγώ πρώτα(έχω 3 χρόνια άκαπνος,αλλά το έχω κάνει και στο παρελθόν και το ξανάρχισα.
Γνώρισα κάποιον που το ξανάρχισε
μετά από 15 χρόνια)
Πιο σωστό θα ήταν να λέω ότι είμαι
καπνιστής εν υπνώσει !
Πάντως είναι ωραία η ανεξάρτητη ζωή¨!
Πιστεύω ότι είναι απαραίτητη μια πλύση
εγκεφάλου όσο ακραίο κι αν ακούγεται!
Επαναλαμβάνω
ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΖΩΗ!
Ας τη χαρίσουμε στα παιδιά μας

Ανώνυμος είπε...

Κωνσταντινιά καλή σου ήμερα, επίκαιρη η ανάρτησή σου. Αν δεν κάνω λάθος σήμερα είναι η ημέρα κατά των ναρκωτικών. Παρεμπιπτόντως παρακολουθούσα στις ειδήσεις δηλώσεις των Αμερικάνων ότι στο Αφγανιστάν η κατάσταση έχει ξεφύγει και η καλλιέργεια και διακίνηση ναρκωτικών έχει αυξηθεί κατακόρυφα, και μάλιστα την καταστροφή των καλλιεργειών την έχουν αναθέσει σε ιδιώτες.
Γιατί κατηγορούμε τους δημοσιογράφους και τα κανάλια (ιδίως τα ιδιωτικά); Δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να μας προσφέρουν αυτό που μας τέρπει αυτό που μας ΠΡΕΠΕΙ, το ελαφρό το εύκολο. Αυτό που δεν θέλει σκέψη, προβληματισμούς.
Έχεις απόλυτο δίκαιο μας προσφέρουν ότι πουλάει και ότι αποφέρει χρήμα σε αυτούς (όπως λένε και ο Αστερίων και ο kostaslogh). Πόσοι παρακολουθούν κρατική τηλεόραση; Δεν είναι ό τι καλύτερο όμως δεν κατακλύζεται από τα σκουπίδια που μας παρουσιάζουν τα ιδιωτικά κανάλια. Πόσοι παρακολουθούν τα ντοκιμαντέρ, της ενημερωτικές εκπομπές, τις εκπαιδευτικές εκπομπές. Χθες παρακολούθησα, στην ουσία καθηλώθηκα από την εκπομπή για την Αλίκη Τέλλογλου στην ΕΤ1. Ήταν παραγωγή της ΝΕΤ το 2000, μπράβο της.
Στο χέρι μας είναι να αλλάξουμε συνήθειες, μη περιμένετε από το κράτος ή φορείς. Το κράτος αδιαφορεί, δεν θέλει δεν μπορεί, δεν έχει σημασία πάντως δεν κάνει τίποτα (για να πάρει κάποιος σειρά για ΚΑΝΑ απαιτούνται 5 χρόνια). Οι δε φορείς την μόνη χρησιμότητα που έχουν είναι να προωθούνται και ωφελούνται τα προεδρεία τους.
Ας αρχίσουμε λοιπόν εμείς οι Bloggers να διακινούμε ιδέες σκέψεις για προβληματισμούς.
Φιλιά από τον gskastro και να έχεις μια πολύ καλή ημέρα.

Roadartist είπε...

Με καλυψαν οι προλαλισαντες :)
σωστα τα λες..

Κωνσταντινιά είπε...

Οι σκέψεις και η μαχητικότητα όλων σας μ' έχουν αφήσει άφωνη. Δεν έχω να συμπληρώσω τίποτε.
Ίσως να τονίσω το "Ας αρχίσουμε λοιπόν εμείς οι Bloggers να διακινούμε ιδέες σκέψεις για προβληματισμούς".

asterion είπε...

Συγχωρείστε μου την υστερολογία. Θα ήθελα να απαντήσω στους δύο μεταλαλήσαντες.
Ασφαλώς και υπάρχει το κράτος, θεωρητικά. Μήπως έχει λιγώτερη ισχύ από μεγαλοκαναλάρχη;;;;
Οταν ασχολούνται με μικροκουτσομπολίστικες εκπομπές, κατεβάζεις το επίπεδο του ακροατή-θεατή. Δεν είναι ανάγκη να το ρίξουν στη άλλη άκρη της τωρινής. Υπάρχουν επικοινωνιολόγοι που μπορούν να εισηγηθούν πολλές μορφές επικοινωνίας. Εκείνο που πιστεύω ότι λείπει είναι η σφαιρική ενημέρωση, όχι για τις κλεψιές (ωραία πρότυπα) αλλά για το τικάνουν οι άλλοιι λαοί, πως αντιδρούν. Θα μας βάλλουν στον γύψο και δεν θα ξέρουμε πως να αντιδράσουμε. Τα πράγματα είναι πολύ δυσκολότερα από ότι φαίνονται.

καλημέρα είπε...

Το να μην εξαρτηθείς από κάτι σου δίνει το δικαίωμα της επιλογής, αν κάποια στιγμή της ζωής σου θελήσεις να πιεις παραπάνω βρε αδελφέ, μπορείς να το κάνεις, ενώ ο πρώην εξαρτημένος για να μην κυλήσει πάλι δεν μπορεί να το κάνει καθόλου και ποτέ..
Το ζόρι των ανθρώπων αφότου έχουν απεξαρτηθεί είναι για μένα το μεγαλύτερο επιχείρημα για να μην εξαρτηθούμε από τίποτε, γιατί μετά θα το στερηθούμε εντελώς και θα χάσουμε την πολυτέλεια του "επιλέγω". Επιλέγω να μην καπνίζω, επιλέγω να πιω ένα ποτήρι κρασί κι όχι ένα μπουκαλι, επιλέγω πότε και πώς θα κάνω ό,τι κάνω, δεν αποφασίζει αυτό, εγώ αποφασίζω. Ακούγεται εγωιστικό μάλλον;

Ανώνυμος είπε...

Αστερίωνα αναφέρθηκες στους δύο μεταλαλήσαντες άρα και σε εμένα. Τι να απαντήσεις σε εμένα, τι διαφορετικό είπα;
Δεν είμαι όμως από αυτούς που πιστεύουν ότι θα πρέπει να καθορίζουν τη ζωή μας οι επικοινωνιολόγοι. Άλλωστε αυτοί είναι που καθοδηγούν τα ΜΜΕ τι να μας προσφέρουν. Ούτε έχουμε ανάγκη να μιμηθούμε άλλους λαούς, ο κάθε λαός έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες , τα δικά του ήθη και έθιμα.
Όσοι μπορούμε ας κάνουμε αυτό που κάνει και η «ΚΑΛΗΜΕΡΑ», όσοι δεν μπορούμε ας ζητήσουμε τη βοήθεια των συνανθρώπων μας.
Όσο για το γύψο και κάτι άλλοι γελοίοι προσπάθησαν και δεν το κατόρθωσαν, έφαγαν τα μούτρα τους.
Μη φοβάσαι φίλε Αστερίωνα, ο Έλληνας δεν καθυποτάσσεται. Πρέπει όμως να βρούμε τρόπους να αντιδράσουμε στην προσπάθεια αποχαύνωσής μας από τα ΜΜΕ. gskastro

Κωνσταντινιά είπε...

Χαίρομαι όταν βλέπω αντιπαραθέσεις τέτοιου είδους.
Όλοι συμφωνούμε ότι ο τύπος έχει δύναμη, ότι δημοσιογράφοι χρηματίζονται, ότι υπάρχουν και σοβαρές ενημερωτικές εκπομπές, υπάρχουν και "σκουπίδια". Ο καθένας μπορεί να κάνει τις επιλογές του στην τηλεόραση, όπως και σε όλους τους τομείς της ζωής του, όπως πολύ σωστά επισήμανε και η Αναστασία.

Το πρόβλημα έγκειται στα άτομα που δεν έχουν ισχυρή θέληση, που επηρεάζονται εύκολα και στα μικρά παιδιά.

Είδα ότι σταθήκατε και στα προβλήματα εξάρτησης. Ένα θέμα με πολλές προεκτάσεις και επιπτώσεις.

Εγώ θα λείψω το Σαββατοκύριακο, εσείς μπορείτε να συνεχίσετε τους σχολιασμούς!!
Τα πάτε μια χαρά!!

Τα λέμε από Δευτέρα.
Καλά να περνάμε.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΟΣ είπε...

Ελπίζω να περάσεις καλά.
Μια στάση για ένα ευχαριστώ έκανα.
Τα λέμε.

Χριστίνα (lbt) είπε...

Εγώ θα μείνω στα λόγια του gskastro:"Ας αρχίσουμε λοιπόν εμείς οι Bloggers να διακινούμε ιδέες σκέψεις για προβληματισμούς."....και να συμπληρώσω με την πρόταση της αντιδιαφήμισης, από αυτά που μας "πουλούν" ασύδοτα οι μεγαλοκαναλαρχες. Δεν είναι καινούρια ιδέα, ήδη αρκετοι bloggers εχουν στη σελίδα τους μόνιμα διαφημιστικα κατά των εθιστικών ουσιων. Ας το κάνουμε κι εμείς! Φιλιά!

Χριστίνα (lbt) είπε...

τα διαφημιστικά βιντεακια στο youtube για την αντικαπνιστική εκστρατεία που εψαξα πριν λίγο, τουλάχιστον τα ξενόγλωσσα, είναι σοκαριστικά και για πολυ γερά στομάχια (αν αντεχετε, ψαξτε για anti-smoking adv)
Αν παιζόταν αυτα στην τηλεόραση, όλος ο κόσμος θα είχε κόψει ή το κάπνισμα ή την τηλεόραση!

Βαρυποινίτης είπε...

Συμφωνώ με τους περισσότερους και ειδικότερα με gkastro και "καλημέρα". Η ελευθερία είναι η μόνη ελπίδα. Μαζί με την εκπαίδευση θα είχαμε θαύματα. Αλλά όταν βλέπεις πως στο σχολείο "πληροφορούνται" ένα σωρό άχρηστα πράγματα και δεν μαθαίνουν, για παράδειγμα, πως η υγειινή του σώματος είναι απαραίτητη διααδικασία, τι να πεις. Σαν γονιός εκτός των άλλων είσαι αναγκασμένος να δώσεις τη μάχη σου και απέναντι τον σημαντικότερο φορέα κοινωνικοποίησης που είναι το σχολείο.
ΥΓ Βρε Κωνσταντινιά μου, μας καλείς σπίτι σου και σηκώνεσαι και φεύγεις. Και καλά αυτό το έχουμε συνηθίσει. Άφησε και λίγο κρύο νερό που διψάσαμε, κανένα γλυκάκι που ξενηστικωθήκαμε. Άσε η ακαταστασία...

Ανώνυμος είπε...

Με τα ναρκωτικά σχέση δεν έχω. Θα έλεγα μάλιστα ότι τα φοβάμαι. Δεν έχω το δικαίωμα όμως να λέω πολλά, γιατί είμαι καπνίστρια και η νικοτίνη εξάρτηση είναι.
θυμώνω με τον εαυτό μου όχι τόσο γιατί κλωνίζω την υγεία μου αλλά γιατί καπνίζοντας παύω να είμαι ελεύθερη.
ΝΙΝΑ

Κωνσταντινιά είπε...

Αχ Επίκουρε,
θα σε μαλώσω. Το βρίσκεις σωστό την βυσσινάδα από τα χέρια σου να πιω, στην υγειά σου να πω, κι ούτε κουβέντα εσύ να μην βγάλεις, πως ο αγρός σου έχει πια καρπίσει, και στην αυλή μου τ' άνθη του έχει αφήσει?
Την δροσιά της τώρα έχω νιώσει
και είναι η χαρά μου τόση
που παράπονα πια δεν θα κάνω
μα θα πιω μια γουλιά παραπάνω.

Κωνσταντινιά είπε...

Χριστίνα συμφωνώ, και απ' ότι είδα άρχισες από το δικό σου μετερίζι μια εκστρατεία.
Μπράβο!!!

Κωνσταντινιά είπε...

Φώτη,
Θα συμφωνήσω σε όλα μαζί σου εκτός από το υστερόγραφο.
Τα μπουκάλια με το δροσερό νεράκι και το ροσόλι δεν τα είδες; Κι έκανες και άνω κάτω το σπίτι! Εσένα δεν σε μαλώνω όμως, δεν έχω τι θάρρος.

Κωνσταντινιά είπε...

ΝΙΝΑ
Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία.
Τα έχεις και τα δυο.

Σε αποθύμησα!!

fractal είπε...

Πέρασα βιαστικά. Μόλις γύρισα από το μπάνιο. Βρήκα να με περιμένεις. Ευχαριστώ για την αποδοχήτ της αναρχοαυτόνομης. Με την ευχή σου που ακόμα δεν την είχα διαβάσει το μπάνιο ήταν υπέροχο. Θα σου φράψω ιδιαιτέρως.

fractal είπε...

Κωσταντινιά σου χρωστώ απαντήσεις το ξέρω. Σου ζητώ πίστωση.