Πέμπτη, 23 Μαΐου 2013

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ?

Τοις πάσι γνωστόν και στις μέρες μας χιλιοειπωμένη η φράση του Αριστοτέλη, πως ο άνθρωπος είναι ζώον πολιτικό.
Δηλαδή;;
Είναι ο άνθρωπος που ασχολείται με την πολιτική;
Που ασχολείται με τα κοινά;
Πιστεύω πως είναι ο άνθρωπος που συμμετέχει στα κοινά, στην κοινωνία.
Μα άμα ζεις σε μια κοινωνία συμμετέχεις θέλεις δεν θέλεις.
Άρα.... τι να εννοεί ο φιλόσοφος που ανέδειξε την λογική σε επιστήμη;
Δεν το γκουγκλάρω;
Ορίστε το 1ο (και μόνο) που βρήκα:
Ανακοίνωση του Άλκη Γούναρη στην διημερίδα με θέμα : «Φύση- Αξίες – Περιβάλλον» του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας τον Ιούλιο του 2006:
"ο άνθρωπος είναι ένα ον προορισμένο από τη φύση να ζει σε πόλη (πολιτικόν ζώον)
Σύμφωνα με τη μέθοδό του να ξεκινά από το γενικό για να φτάσει στο
ειδικό, ο Αριστοτέλης, αφού τόνισε ότι η πόλη είναι φυσική ύπαρξη, ισχυρίζεται τώρα ότι ο άνθρωπος, που τη δημιούργησε, είναι από τη φύση του πολιτικόν ζώον.
Αυτό σημαίνει ότι ο άνθρωπος έχει από τη φύση την ιδιότητα να ζει μέσα σε μία κοινωνία ανθρώπων, που είναι οργανωμένη με πολίτευμα, νόμους, θεσμούς. Αρχικά χαρακτηρίζεται ζώον και εξισώνεται έτσι με το υπόλοιπο ζωικό βασίλειο. Με βάση τα βασικά βιολογικά δεδομένα, τα ζώα διακρίνονται, ανάλογα με τον τρόπο διαβίωσής τους, σε αγελαία και μονήρη. Από τα αγελαία άλλα ζουν ως πολιτικά ζώα και άλλα διασκορπισμένα. Πολιτικά είναι τα ζώα που έχουν μια κοινή δραστηριότητα και σ' αυτά ανήκουν ο άνθρωπος, η μέλισσα, η σφήκα, το μυρμήγκι και ο γερανός.
Τη διαπίστωση του Αριστοτέλη ότι ο άνθρωπος παρουσιάζει εκ γενετής αγελαία χαρακτηριστικά, όπως και τα υπόλοιπα ζώα, έρχονται σήμερα να την επιβεβαιώσουν η επιστήμη της συμπεριφοράς (ηθολογία) και η εθνολογία. Ο άνθρωπος, λοιπόν, ως αγελαίο ζώο έχει από τη φύση του την ιδιότητα να ζει μέσα σε μια κοινωνία ανθρώπων. Ο Αριστοτέλης τονίζει με έμφαση την κοινωνική ορμή του ανθρώπου προς διαβίωση σε μια πολιτική κοινότητα.

Αρκετοί μελετητές κατέκριναν την τοποθέτηση αυτή του Αριστοτέλη. Ο Ross λέει ότι "θα ήταν προτιμότερο να πούμε ότι ο άνθρωπος είναι ζώο κοινωνικό, που έχει ανάγκη τους συνανθρώπους του όχι μόνο ως απλούς συμπολίτες αλλά για σειρά δραστηριότητες". Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πολιτική αυτή κοινότητα δεν έχουν θέση οι δούλοι κατά τον Αριστοτέλη, γιατί δεν έχουν πολιτειακή οργάνωση, αποτελούν απλώς έμψυχον κτήμα του πολίτη".

Εντάξει, πολιτικό, κοινωνικό, αγελαίο, διαφοροποιούν λίγο πολύ την ανάγκη που έχουμε ο ένας από  τον άλλον για την επιβίωση μας.
Εκτός από τους ερημίτες,  τους ναυαγούς, τους θεούς και τα μη αγελαία ζώα, για να επανέλθουμε στην άλλη γνωστή ρήση του φιλοσόφου, ο άνθρωπος χρειάζεται τον συνάνθρωπο, την οργανωμένη κοινωνία.
Μια κοινωνία για να ευημερήσει, όχι απλά να επιβιώσει  χρειάζεται φυσικά  την οικονομική ευμάρεια, αλλά όχι μόνο.
Ο κοινωνικό-πολιτικός βίος είναι είναι πρόσφορο έδαφος για μια καλύτερη, "ευδαιμονικότερη" ζωή, αρκεί να σέβεται την διαφορετικότητα του άλλου, την ελευθερία έκφρασης, τη διαβούλευση.
Συμπεραίνω, πως αν  ο άνθρωπος δεν κατανοεί πως απαιτείται η ευνομία, η ισονομία, η πολυμορφία, η πολυπολιτισμικότητα τότε δεν ονομάζεται πολιτικό ζώο.
Και μόνο ο δεύτερος όρος αρκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: