Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

ΠΟΙΟΣ




Τέλος  Αυγούστου, μα όχι και το τέλος του καλοκαιριού.
Του πιο θερμού καλοκαιριού αυτού του αιώνα.
Τι καλά  να μπορούσαμε να φυλάξουμε τη ζέστη του για τον χειμώνα!
Ενός χειμώνα που αναμένεται δύσκολος και σκληρός ποικιλοτρόπως.
Οι Αμερικάνοι λένε στους σκληρούς καιρούς οι σκληροί επιβιώνουν.
Ποιον όμως θα πούμε σκληρό άνθρωπο;
Αυτόν που  βλέπει τον συνάνθρωπό του να υποφέρει και  το αντέχει ή αυτόν που σφίγγει τα δόντια όσο και να υποφέρει και προσπαθεί να στηρίξει εαυτόν και αλλήλους;
Ποιος είναι σκληρός άνθρωπος;
Αυτός που συνειδητά εκμεταλλεύεται, εξαπατά, καταπατά ή αυτός που διατηρεί την αξιοπρέπεια και το ήθος του όσο και να χειμάζεται;
 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ποιος είναι σκληρός άνθρωπος;
Ωραία ερώτηση, ωραίο Θέμα. Μπράβο Κωνσταντινιά.
Αυτός που συνειδητά εκμεταλλεύεται, εξαπατά, καταπατά: σίγουρα ΔΕΝ είναι καν άνθρωπος. Όμως δυστυχώς στην σημερινή οικονομικο.κοινωνικο.πολιτική κατάσταση και κυρίως στην σημερινή κρίση αξιών, θεσμών αλλά και σκέψεων κυρίως, ο σκληρός άνθρωπος είναι αυτός που μπορεί ακόμα να σκέπτεται και να μην παρασύρεται από τις σκέψεις, τα λόγια τις πράξεις των άλλων και κυρίως από την κατάσταση που ζούμε, όπως την ανέφερα παραπάνω.
Σκληρός ίσως είναι αυτός που παλεύει μονός του, χωρίς να παρασέρνει και τους γύρο του (ανθρώπους που αγαπάει) στην καταστροφική πορεία που ο ίδιος έχει πάρει, εκούσια ή ακούσια.
Αυτός που διατηρεί την αξιοπρέπεια και το ήθος του όσο και να χειμάζεται; εδώ είναι δύσκολη η απάντηση: αξιοπρέπεια και το ήθος , με αντίπαλο την εξαθλίωση και δευτερευόντως την φτώχεια, μπορεί να υπάρξει ; Μπράβο σε όσους το καταφέρνουν.
Επειδή όμως τα συμπεράσματα βγαίνουν από ακραίες καταστάσεις θα βάλω ένα ερώτημα-προβληματισμό: ένας πατέρας-σύζυγος περί τα 45-55 που τον απολύουν από την δουλειά του και μένει άνεργος και οι οικονομίες του εξαντλούνται και βλέπει την εξαθλίωση και τη δική του και κυρίως της οικογενείας του (γιατί στην ηλικία αυτή, αυτοί τον νοιάζουν πιο πολύ και όχι ο εαυτός του), αν του προτείνουν να μεταφέρει από γειτονική χώρα ναρκωτικά και θα έχει μια καλή 'αμοιβή', το κάνει προκειμένου να "σώσει" την οικογένειά του ή όχι ; (διατηρώντας την αξιοπρέπεια και το ήθος του όσο και να χειμάζεται;)
Συγγνώμη για την σκληρότητα, αλλά δυστυχώς κατά κει πάμε και όποιος επιβιώσει, γιατί τον χειμώνα πολλοί θα έχουμε-έχουμε θέμα αξιοπρεπούς και μη επιβίωσης πλέον.

Κωνσταντινιά είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε,

ήθελα να προβληματίσω και νομίζω πως τα κατάφερα.

Προβληματίστηκα και γω και με τις σκέψεις σου και με το ερώτημά σου.
Κάποιον που δεν "παρασύρεται" από τους γύρω του θα τον έλεγα απόλυτο ή ισχυρογνώμονα.
Είναι σίγουρο οτι οι δικές μας σκέψεις είναι οι σωστές;
Από την άλλη αν κάποιος έχει μια καταστροφική πορεία, θέλει δεν θέλει θα επηρεάσει όχι μονο τους οικείους του αλλά και το ευρύτερο περιβάλλον του.
Τώρα στο ερώτημα - προβληματισμο που θέτεις την απάντηση την δίνεις μόνος σου στον επίλογο σου.
Πιστεύεις, από οτι κατάλαβα, πως αυτοί που επιβιώνουν είναι οι ανάλγητοι και αναξιοπρεπείς.
Το "όποιος επιβιώσει", παραπέμπει σε αντιπαράθεση και αντιπαλότητα.

Δεν ξέρω τι θα έκανα και πού θα έφτανα για να μη λείψουν τα χρειώδη από τα παιδιά μου, αυτό που ξέρω είναι πως τα παιδιά μου θέλω να μεγαλώσουν σε μια ευνομούμενη κοινωνία και να είναι περήφανα για τους γονείς τους.

Σ' ευχαριστώ που μοιράστηκες τις σκέψεις σου και τους προβληματισμούς σου.