Παρασκευή, 2 Ιουλίου 2010Βρέθηκα απρογραμμάτιστα για ένα δεκαήμερο στη Θράκη και στον Έβρο.
Δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι αυτήν την περιοχή, μα για πρώτη φορά πήγα στα Πομακοχώρια, Φέρρες, Σουφλί, Δαδιά και στο περίφημο Δέλτα που είναι μαγευτικό.

Ως γνωστό μετά από μια εξόρμηση, σε αυτό το blog ,δημοσιεύονται φωτογραφίες με κάποια σχόλια.

Συνήθως η δυσκολία είναι στο να επιλέξεις τις αντιπροσωπευτικότερες φωτογραφίες.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση η δυσκολία ήταν στο σχολιασμό.
Τι να γράψεις για τον Έβρο χωρίς να αναφερθείς στη διέλευση των λαθρομεταναστών
Και τι να πεις για ένα θέμα που καίει και πονάει.
Να μιλήσεις για τις συνθήκες που αναγκάζουν ανθρώπους να εγκαταλείψουν πατρίδες για καλύτερη ζωή, για την εκμετάλλευσή τους από "συνανθρώπους" τους, για ελλειπή μέτρα φύλαξης συνόρων, για περιπτώσεις που μάνες χάνουν τα παιδιά τους ή για περιπτώσεις που πτώματα εκβράζονται σωρηδόν;


Η αίσθηση ανάτασης που εισπράττεις γνωρίζοντας δρυμούς και πανέμορφες περιοχές με πλούσια βλάστηση και σπάνια βιοποικιλότητα, σκιάζεται από τη σκληρότητα του ανθρώπου.


Μα και η Ελληνική πραγματικότητα με τα μνημόνια της που θα μας μείνουν αμνημόνευτα, τις βόμβες και τα κυριαρχικά δικαιώματα που κάνουν βόλτες και ενίοτε εκρήγνυνται, τα συνταξιοδοτικά της, τα ένσημα της που από βαριά και ασήκωτα για πούπουλα μετράνε, την ανεργία της, τα φ.π.α και τις φάπες της, σε κάνει να τραγουδάς "δεν είναι καλοκαίρι τούτο το φετινό κοντεύω να φλιπάρω και όλο μονολογώ".
Μα και ο καιρός συνηγορούσε σ΄αυτό, μιας και τα αεράκια δεν αφήσαν τίποτα όρθιο.

Ευτυχώς όμως ο κόσμος δεν το βάζει κάτω
και συνεχίζει μπάνια και αθλοπαιδιές.
Η Θράκη έχει τεράστιες παραλίες, με κοινοτικές κοινόχρηστες ομπρέλες και αποδυτήρια, με οργανωμένα μπαράκια, ωραιότατες παραλιακές ταβέρνες, καθαρή θάλασσα, αλλά δεν έχει τουρισμό.
Οι Θεσσαλονικείς μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσουν το "σαν τη Χαλκιδική δεν έχει" και να εκδράμουν και σε άλλες παραλίες, είτε προς Πιερία μεριά, είτε προς Καβάλα, Ξάνθη, τόσο για αποσυμφόρηση, όσο και για διακίνηση κινητηρίου δυνάμεως αλλά και για πιο οικονομικές διακοπές.
Η Παναγία η Κοσμοσώτηρα στις Φέρρες

Στοίχιση  στο  κέντρο

Μια ιδέα από τα Πομακοχώρια
από το Σουφλίαπό την Ξάνθη

και συγκεκριμένα
από
την παλιά

πόλη

και τίτλοι τέλους με


νέο κομμάτι της συλλογής.

3 σχόλια:

καλημέρα είπε...

Κωνσταντινια μου,
ο άνθρωπος όπου κι αν βρεθεί βλεπει με τον τρόπο, τα ματια και την ψυχή του. Κι εσύ αυτό έκανες, και σε αυτήν την εκδρομή σου. Είδες τοπία αλλα και ιστορίες ανθρώπων, ομορφα και ασχημα, όπως είναι στην πραγματικότητα, ούτε χαζοχαρούμενα ούτε όμως και μίζερα.
Για αυτό σε αγαπάω όπως καταλαβες.
Πολλά φιλιά!

Κωνσταντινιά είπε...

Αναστασία!!!

τα λόγια σου με άγγιξαν

Μόνο αυτό θα σου πω.


θερμά φιλιά!!!

Κωνσταντινιά είπε...

Αναστασία!!!

τα λόγια σου με άγγιξαν

Μόνο αυτό θα σου πω.


θερμά φιλιά!!!